Oslava 174. výročí plzeňského Prazdroje (2. října 2016)

Oslava 174. výročí plzeňského Prazdroje (2. října 2016) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

My máme rádi pívo, burácelo Plzní. Na oslavu vyteklo 100 tisíc půllitrů

  • 26
Padesát tisíc lidí vzalo v sobotu ztečí areál plzeňského pivovaru. Právě za jeho zdmi, ale částečně i na uzavřeném průtahu městem před ním, se konaly oslavy 174 let od první várky plzeňského ležáku připravené sládkem Josefem Grollem.

Nefiltrovanou desítku a ležák točili výčepní z více než 150 píp v budovách i ve stanech a neměli chvilku na odpočinek. Tok piva z píp ani nezastavovali, přesto se před výčepy tvořily dlouhé fronty od dopoledne až do téměř jedné hodiny v noci, kdy akce oficiálně končila.

Desítky tisíc návštěvníků vypily dohromady přes 100 tisíc čepovaných půllitrů. Pivaři si totiž brali většinou dva až tři kelímky s točeným pivem najednou.

„To není pro kamarády, ale vlastně pro mě. Podívejte, jak jsou dlouhé fronty. To je tak na čtvrt hodiny čekání, dvacet minut minimálně. Máme to vymyšlené tak, že vždycky je jeden ve frontě a dva popíjíme. Dvě zvládneme v klídku na trávě a třetí je na usrkávaní do fronty, aby to v ní rychleji utíkalo. Když se takhle točíme, máme pivo pořád čerstvé,“ popsal zlepšovák asi třicetiletý Tomáš.

Na oslavy přijeli i cizinci. Po sedmé hodině večer mířili do jedné z největších restaurací v republice dva muži v sukních - irských kiltech.

„Chvíli jsme cestu plánovali, ochutnáváme pevninská piva tam, kde vznikají. V pátek jsme byli v Mnichově na Oktoberfestu a Plzeň na to skvělé navázala. Zatím jsem si tu dali dvě piva u stánků, oproti bavorskému je plzeňské takové lehčí,“ řekl muž, který o sobě prozradil jen to, že pochází z Dublinu a jmenuje se David.

Už tradičního slavnostního přípitku se zúčastnily před dvěma hlavními pódii spousty lidí. Dřevěný soudek speciálně vyrobeného piva zkušeně narazil obchodní sládek Martin Hložek, u prvního přípitku mu asistovaly ikony plzeňského hokeje Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Přesně tři minuty před tři čtvrtě na sedm večer se pivovarem rozlehl zvuk otvíraných tisícovek plechovek. Čas je symbolická připomínka roku první várky piva z roku 1842, podle kterého je spodně kvašený typ ležáku známý jako pils.

V Plzni nekoluje žádná „moravská krev“

Mnoho lidí zamířilo i na speciální prohlídky pivovaru, fronty byly také u stánků s občerstvením nabízejících dobroty oceněné Fresh festivalem. Vše doplňovaly koncerty zpěváků a kapel - vystoupili Čechomor, Barbora Poláková, Miro Žbirka nebo Chinaski. Posledně jmenovaná kapela při hodinovém koncertu upravila slova svého hitu, který doprovázel televizní seriál Vinaři.

„Zpívat v Plzni, v pivovaře, o víně, to se sem nehodí. Takže místo My máme rádi víno s námi zpívejte My máme rádi pívo, a místo moravské vám v žilách určitě koluje plzeňské krev,“ upozornil na úpravu textu s prvními tóny zpěvák Michal Malátný. I když se v průběhu jejich koncertu lehce rozpršelo a nad Plzní se několikrát zablesklo, lidem to nevadilo.

K vysoké návštěvnosti přispělo příjemné počasí, záchranáři vyjížděli k jedinému případu. „Záchranná služba Plzeňského kraje převážela do fakultní nemocnice čtyřiadvacetiletého muže s poraněním zad. Byl to náš jediný zásah,“ řekl mluvčí záchranářů Martin Brejcha.