Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politiku v Plzni už nechci ovlivňovat, říká kdysi mocný člen ODS Štrunc

  8:03
"Politiky mám po patnácti letech dost a v podnikání mi nikdy nepomohla," říká podnikatel Petr Štrunc, který v minulosti patřil k nejvlivnějším lidem v plzeňské ODS. Začátkem léta ovšem stranu opustil, hodlá se věnovat jen podnikání a prý by byl nejraději, kdyby se na něj zapomnělo.

Podnikatel Petr Štrunc v novém fitness centru, které nedávno otevřel v areálu Galerie Slovany v Plzni. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Podnikatel Petr Štrunc, známá postava plzeňské politiky, před prázdninami oznámil odchod z ODS, ve které byl od roku 1998. Zdůvodnil to tím, že v souvislosti s rozšířením svých podnikatelských aktivit, které se někdy dotýkají vztahů s městem, chce dát najevo, že nezneužívá ODS k získání výhod.

Štrunc má ovšem v Plzni pověst člověka, který podnikání s politikou propojuje. On sám to popírá a tvrdí, že role v politice mu v podnikání nikdy nepomohla a že na ni spíš doplácel. Nyní se zaměřuje na obchodování s realitami a tvrdí, že po odchodu z ODS už politiku v Plzni nechce nijak ovlivňovat. Říká také, že by byl nejraději, kdyby se na něho zapomnělo. To ale asi ještě několik let potrvá.

Nedávno jste ohlásil odchod z ODS. Můžete připomenout proč?
Jak jsem uvedl ve své žádosti o ukončení členství v ODS, jediným důvodem je rozšíření mých podnikatelských aktivit v oblasti realit. V některých případech, aniž by mě to těšilo, bych se dostával jako statutární zástupce do přímého střetu zájmů.

V jakých oblastech tedy nyní podnikáte? Za jakými obchody nebo projekty stojíte?
Hlavní a největší část mých aktivit se týká realitní činnosti. V září minulého roku jsem odkoupil a převzal obchodní centrum Galerie Slovany. Jeho rozvoj nyní zabírá téměř veškerý můj pracovní čas. Za těch pár měsíců se nám podařilo v objektu otevřít moderní fitness centrum na ploše více než 1 500 metrů čtverečních. Před dokončením je moderní dentální klinika, soukromá mateřská školka s výukou anglického jazyka nebo sál pro pohybové aktivity dětí...

Naznačujete, že se vaše podnikání a členství v ODS mohlo dostat do konfliktu. V čem konkrétně?
Veškeré konflikty a střety zájmů mohou vzniknout právě z mé realitní činnosti, kdy denně narazíte na nějaké smluvní vztahy s městem Plzní, které pro podnikatelský subjekt mohou být nevýhodné. ODS je nyní při každé příležitosti pranýřovaná za to, že někteří její členové zneužívají svého postavení a já tento názor nechci posilovat a dávat konkurenci politické body zadarmo.

To vypadá, jako byste se chystal ve velkém podnikat s městským majetkem.
To ne. Nechci získat žádný městský pozemek a budu se vyhýbat podnikání na městském majetku. Nicméně se může stát, že v rámci nějakého obchodu vstoupím do smluv, které jsou již s městem uzavřeny například za předchozího vlastníka, jako je to v případě Galerie Slovany. Tam nejsou vyřešené vztahy k pozemkům kolem budovy.

Váš odchod z ODS může leckdo pokládat i za pouhé divadlo a tvrdit, že svůj vliv v komunální politice si udržíte i bez členství ve straně. To zřejmě není vyloučeno, že?
Předpokládám, že si každý najde nějaké vysvětlení, které mu bude vyhovovat. K rozhodnutí o ukončení členství jsem dospěl po nelehkém zvažování a nehledejte v tom nic jiného, než jsem uvedl. Navíc podnikání mě natolik vytěžuje, že už nejsem schopen zastávat časově náročné politické a veřejné funkce. A co se týče ovlivňování komunální politiky bez členství ve straně, pokud bych měl tu potřebu, tak jsem to přece mohl dělat už dříve, místo toho, abych zastával funkci zastupitele nebo předsedy představenstva Dopravních podniků, kde byl každý můj krok pro drobnohledem. Chápu, že by mne hodně lidí mělo moc rádo zaškatulkováno jako "kmotra", který z pozadí vše beztrestně řídí a kontroluje. Ale to opravdu není můj styl. Já mám politiky za patnáct let už docela dost. Stal jsme se veřejně známým, což mě moc netěší.

Jakmile jste v červnu ohlásil odchod z ODS, řada lidí si to dala do souvislosti s tím, že krátce předtím byli tři lidé z plzeňské ODS obviněni z daňových podvodů. Nějaké vazby mezi vámi a obviněnými se najít dají. Jeden z obviněných Radek Mráz spravuje vaši budovu. Někteří její obyvatelé měli v rámci podvodů figurovat ve firmách jako nastrčené figury.
To je přesně to, o čem jsem mluvil. Každý si najde nějaké vysvětlení, které mu vyhovuje a uspokojí ho. Souvislost mého odchodu z ODS s tímto případem ale opravdu není žádná. Nepředpokládám, že by se našel člověk, který by mne chtěl vinit z toho, že zodpovídám za chování a aktivity nájemníků, kteří bydlí v některé z mých bytových jednotek nebo ubytovně. Pan Mráz pracuje pro mou firmu. Má na starosti obsazování bytů v bývalé ubytovně ve Švihovské ulici, vybírá nájemné, zálohy na energie a dělá rozúčtování. A já si troufám tvrdit, že pan Mráz s tím, o čem se psalo v souvislosti s jeho obviněním, nemá moc společného.

Poslanec Vít Bárta zveřejnil informaci, že jste údajně při vyšetřování případu strávil noc na policii. Je to tak?
Pan poslanec Vít Bárta zveřejnil za dobu svého tažení proti ODS v Plzni mnoho informací, které se pravdě ani nepřibližují a nejsou nic jiného než sprostá lež. Policií jsem nebyl vyslýchán ani na nic dotazován.

Krajský předseda ODS Jiří Pospíšil vaše rozhodnutí odejít z ODS uvítal a prohlásil, že je dobře, když se strana zbavuje lidí s kontroverzní pověstí. Naznačil vám někdo v ODS, že by straně bylo bez vás lépe?
Určitě ne. Toto rozhodnutí jsem učinil naprosto svobodně, bez jakéhokoliv tlaku a s nikým kromě manželky jsem ho dopředu nekonzultoval. Dost lidí bylo také mým odchodem zaskočeno a snažili se za tím hledat možné i nemožné.

V souvislosti s vámi se v poslední době objevily i zprávy, že vlastníte pozemek za Komorním divadlem, kde se plánovala stavba obchodního centra, nebo že stojíte za skupováním pozemků pro obchvat Roudné. Připouštíte to?
Toto je další z mnoha lží, kterých je bulvární plátek Věcí veřejných "Bez cenzury" plný. O zveřejnění omluvy jsem již požádal. Pokud se podíváte do katastru, zjistíte, že tyto informace jsou smyšlené.

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtrnáctiletou Ukrajinku z Tachovska našli policisté mrtvou, zřejmě si vzala život

18. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:36

Policisté od úterý pátrali po čtrnáctileté ukrajinské dívce, která odešla z bydliště ve Stříbře na...

Celníci a policisté získali na přivaděči u Vysoké místo na kontroly aut

25. dubna 2024  9:57

Při prodlužování dálničního přivaděče od Vysoké k Přešticím vybudovali stavbaři u sjezdu na Dnešice...

Plzeňský mistr dal futsalistům Slavie deset gólů. Šest dostal

25. dubna 2024  8:11

Úvodní futsalové semifinále série play off mezi Plzní a Slavií nabídlo divoký průběh. Hosté po...

Už bylo na čase, oddechl si Červ po premiérové trefě. Prvně chtěl přihrávat

25. dubna 2024  6:59

Navedl míč na střed hřiště, zbavil se dvou protihráčů a zpoza vápna zamířil přesně k levé tyči....

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...