Obžalovaní David Kaňok (v bílém) a Martin Veselovský (vzadu) u Krajského soudu...

Obžalovaní David Kaňok (v bílém) a Martin Veselovský (vzadu) u Krajského soudu v Plzni. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Šéf pěstírny konopí v hale dostal tři roky. Potopil ho zahradník

  • 7
Sedmičlenná partička si udělala velkopěstírnu konopí z bývalé haly sportovního areálu v Plzni na Slovanech. Skupině podle krajského soudu šéfoval David Kaňok, který za to dostal tříletý trest. Další obžalovaní vyvázli s podmínkami.

Při objasňování případu policii nejvíce pomohl zatčený Dalibor Bednář, který se o všem, co věděl, do detailu rozmluvil. Stal se spolupracujícím obviněným a od soudu také odešel s nejmírnějším trestem.

"Důkladně jsme se zabývali věrohodností jeho výpovědí, abychom vyloučili možnost její účelovosti. Náš závěr je, že skutečně řekl vše pravdivě, nenalezli jsme žádné rozpory. Všechny údaje od něho jsme mohli použít ke konstrukci rozsudku," vysvětlila soudkyně Ivana Růžičková.

David Kaňok se v průběhu hlavního líčení snažil právě Bednářovo svědectví co nejvíce zpochybnit. Jedním z jeho argumentů bylo, že spolupracující obviněný je ve skutečnosti bezdomovec závislý na alkoholu. Bednář v pěstírně fungoval jako zahradník a také se podílel na jejím budování

Rostliny množili řízkováním, chtěli sklízet vícekrát

Podle spisu ale právě Kaňok vyhrožoval Bednářovi fyzickou likvidací, když bude vypovídat.

Podle soudu nebyla pěstírna v areálu Dynama ZČE vybudovaná jen pro jednorázovou sklizeň rostlin s vysokým obsahem účinné látky THC. "V téhle pěstírně se rostliny množily řízkováním. Tedy metodou, která zvyšuje možný počet sklizní a maximalizuje zisk," uvedla soudkyně Růžičková.

Pěstírnu ve sportovním areálu začala parta budovat asi v říjnu 2011. Když do ní v únoru 2012 vtrhlo policejní komando, muži v uniformách se nestačili divit.

Kromě sedmi stovek rostlin a automatiky, která hlídala ideální podmínky pro růst konopí, našli policisté i osm plastových pytlů s více než 14 kilogramy sušené konopné drti.

Verdikt není pravomocný, odsouzení i státní zástupkyně si ponechali lhůty pro případná odvolání.