Hlídka plzeňských strážníků odchytávala na vlakovém nádraží pávici. Přijela na podvozku lokomotivy. | foto: Městská policie Plzeň

Na podvozku vlaku od Českých Budějovic přijela do Plzně pávice

  • 14
Kuriózní zásah si v neděli připsali strážníci, kteří na hlavním nádraží v Plzni chytali pávici. Okrasný pták seděl přímo pod lokomotivou a podle výpravčího ji na podvozku přivezl vlak jedoucí po trati od Českých Budějovic.

K neobvyklému odchytu vyjížděla hlídka v neděli po poledni. 

„Strážníci se museli k pávici nejprve dostat, protože seděla přímo pod lokomotivou u nástupiště,“ sdělila mluvčí strážníků Jana Pužmanová. 

Po chvíli se ptáka podařilo pomocí podběráku odchytit. Samice byla v šoku a kulhala. 

Podle výpravčího pávici do Plzně přivezla na podvozku lokomotiva jedoucí na trati od Českých Budějovic. Kde přesně se pták do podvozku vlaku dostal, není jasné. 

Pávice našla přechodný azyl v plzeňském útulku pro opuštěná zvířata. „Domluvili jsme se, že zůstane zatím tam. Prozatím se k ní nikdo nehlásí a nikdo ji nepostrádá. Správný chovatel by měl ihned ztrátu nahlásit na policii,“ vysvětlil Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. 

Podle něj je možné, že pávice je ze Šťáhlav nedaleko Plzně, kudy vlak z Českých Budějovic projíždí.

Už několikrát se na něj totiž obrátili tamní občané, že jim po obci létá páv soukromého chovatele. Dodal, že pokud se o pávici nikdo nepřihlásí, nabídne ji solidnějšímu chovateli.