Zloděj čerpal benzin vždy jen do pětilitrového kanystru, zbytek nechal vytéct na zem. Ilustrační snímek

Zloděj čerpal benzin vždy jen do pětilitrového kanystru, zbytek nechal vytéct na zem. Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Fantom plzeňských parkovišť navrtal desítky nádrží a bral jenom benzin

  • 4
Třicet "vycucnutých" nádrží automobilů a škoda přesahující 170 tisíc korun. Takový je výsledek tříměsíčního řádění třicetiletého Plzeňana, který se zaměřil na vozy zaparkované na Lochotíně a na Vinicích. Kradl vždy jen benzin, když navrtal auto na naftu, nechal ji vytéct a zmizel. Teď mu hrozí až tři roky vězení.

Kriminalisté zloděje viní, že v době od loňského 3. prosince do 24. února letošního roku navrtal a vyčerpal nádrže celkem třiceti automobilů. Používal k tomu  vrták na dřevo nasazený na vrtačce.

Nepočínal si ale příliš šikovně, protože pohonné hmoty vždy čerpal jen do pětilitrového kanystru a zbytek benzinu nechal vytéct na zem. Takto vylil celkem 360 litrů paliva, které pak museli odstraňovat hasiči.

Terčem jeho útoků se v osmnácti případech staly vozy Škoda Fabia, třikrát kradl benzin z felicií, jedenkrát z favoritu, jindy si vybral vozidla značek Seat, Fiat a Citroën, vypočítala mluvčí plzeňské policie Hana Štefflová.

Desetkrát nenechavec kradl na parkovištích před obchodními domy nebo na ulicích Lochotína, sedmkrát na Vinicích. Neváhal ale okrást ani motoristy, kteří parkovali u Fakultní nemocnice na Lochotíně. Tady poškodil třináct automobilů.

Dvakrát zloděj navrtal auta na naftu, o tu ale nestál

Obviněný muž takto celkem nakradl 164 litrů benzinu, který buď zpeněžil nebo jej používal ve svém autě. "Ve dvou případech dokonce navrtal nádrže vozů s pohonem na naftu. Když to zjistil, nechal celý obsah nádrže vytéci a nic neodcizil. Takto promarnil 75 litrů této kapaliny," podotkla Štefflová.

Celková škoda na pohonných hmotách byla vyčíslena na více než 23 500 korun, škoda způsobená provrtáním nádrží se vyšplhala bezmála na 150 tisíc.

Kriminalisté na případu pracovali čtyři měsíce a teď muže obvinili z krádeže, poškození cizí věci a také porušování domovní svobody.

Kromě krádeží pohonných hmot má totiž na svědomí ještě vykradenou zahradu u rekreační chatky v Plzni na Doubravce, odkud si v lednu odnesl věci za 2 200 korun. Policisté nyní prověřují, zda se nedopustil ještě dalších majetkových trestných činů.