Takto měl vypadat parkovací dům u nemocnice na Lochotíně. Nejspíš se ale stavět nebude.

Takto měl vypadat parkovací dům u nemocnice na Lochotíně. Nejspíš se ale stavět nebude. | foto: Město Plzeň

Plán na stavbu parkovacího domu před plzeňskou nemocnicí se rozplývá

  • 2
Letitých problémů s parkováním se Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně zřejmě jen tak nezbaví. Plán, že společně s městem a soukromým investorem postaví před nemocnicí velký parkovací dům, se nejspíš neuskuteční.

Parkovací dům měl vyrůst na místě současného parkoviště. Město tak zároveň chtělo vyřešit to, že bude nutné odclonit hluk ze silnice, takzvaného obchvatu Roudné, který má vést od nemocnice do centra města. Spojením se středem Plzně by totiž provoz u nemocnic výrazně vzrostl.

V případě využití pozemku má hlavní slovo stát, kterému patří. Ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová navíc netajila, že se jí záměr města nezamlouvá a pokládala jej za nevýhodný pro nemocnici. Podle připravené studie by totiž nemocnice musela na parkovací dům dávat zhruba 30 milionů korun ročně.

Ředitelka proto dávala přednost tomu, že by si nemocnice postavila vlastní menší parkovací dům uvnitř areálu.

"S náměstkem ministra zdravotnictví Markem Ženíškem jsme si udělali inventuru kroků, které můžeme udělat. Během dvou týdnů o tom budeme ještě jednat a rozhodneme, jak dál," prohlásil náměstek primátora pro dopravu Miloslav Šimák.

Zároveň však připustil, že si zřejmě nemocnice začne připravovat stavbu parkovacího domu uvnitř komplexu.

"Pan náměstek řekl, že se ministerstvo kloní spíše k této variantě. Je to pravděpodobnější směr vývoje," uvedl Šimák.

Město by se tedy zaměřilo především na vyřešení protihlukových opatření u silnice vedoucí kolem nemocnice. "Fakultní nemocnice je zařízení, jehož význam přesahuje hranice kraje, takže by si problém parkování zasloužil velkorysejší řešení. V současné době, kdy na všech stranách chybí peníze, je to ale velmi složité," konstatoval Šimák.

Primátor Plzně Martin Baxa počítá s tím, že projekt parkovacího domu, který by Plzni plnil i roli protihlukové stěny, neprojde.

"Ačkoliv jsou problémy s parkováním u nemocnice vážné, aktuálně je město vyřešit nemůže. Varianta, kterou navrhuje nemocnice, je pochopitelná. Pokud se bude stavět obchvat Roudné, pak se zřejmě u nemocnice vybuduje protihlukové stěna," konstatoval primátor Baxa.

Postavení parkovacího domu v areálu nemocnice by nynějšímu parkovišti citelně ulevilo. V nemocnici totiž pracují tisíce lidí, kteří parkoviště využívají. Parkovací místa potřebují pochopitelně také pacienti.