Oslavy výročí vzniku Československa vyvrcholí o víkendu 27. a 28. října. Chybět...

Oslavy výročí vzniku Československa vyvrcholí o víkendu 27. a 28. října. Chybět nebude ani ohňostroj v národních barvách. | foto: Magistrát města Plzně

Plzeňské oslavy republiky: průvod s T.G.M., modlitba i předválečná hudba

  • 0
Celoroční oslavy stého výročí vzniku Československa v Plzni vyvrcholí 27. a 28. října. Výjimečně bude v těchto dnech zpřístupněn rukopis hry Fidlovačka, chybět nebude průvod světel, ohňostroj v národních barvách, koncert předválečné hudby, mimořádně se otevřou i kostely.

Velké, důstojné, zábavné i vážné. S trochou nostalgie i s poselstvím pro současnost a časy příští. Tak by měla podle zástupců plzeňského magistrátu vypadat finálová podoba části oslav stého výročí vzniku Československa.

Představitelé radnice oznámili, že vrchol oslav naplánovali na 27. a 28. října, a slibují zážitky pro nejrůznější skupiny účastníků.

K výjimečným zajímavostem programu bude patřit zpřístupnění rukopisu hry J. K. Tyla Fidlovačka s textem písně Kde domov můj, která se stala státní hymnou.

„Rukopis je jedinečnou plzeňskou archivní kulturní památkou. Vystavovat jej můžeme jenom výjimečně a oslavu výročí vzniku republiky považujeme za obzvlášť vhodnou příležitost,“ řekl náměstek primátora Martin Baxa.

Jedním z nejdůležitějších center dění závěrečné části oslav bude 28. října v Plzni náměstí T. G. Masaryka. Tam je připravený program i na dopoledne.

„Odehraje se tam duchovní setkání. Emeritní biskup František Radkovský při něm přednese modlitbu za republiku. Celá akce je v režii plzeňského biskupství,“ uvedla Denisa Krylová z magistrátu.

Večer se z náměstí vypraví lidé v rámci Průvodu světel na náměstí Republiky. „Letos průvod obohatí historická postava T. G. Masaryka, kterého bude představovat herec Ondřej Brousek. Chtěli bychom, aby se průvodu zúčastnili zástupci různých plzeňských spolků a organizací. Na náměstí Republiky si pak lidé společně zazpívají hymnu,“ upozornila Jana Komišová z odboru propagace. Na závěr průvodu uvidí jeho účastníci ohňostroj v národních barvách.

V rámci víkendových oslav se mimořádně pro veřejnost otevřou kostely ve městě. „Jako průvodce se přitom zapojí architekt Jan Soukup,“ konstatovala Denisa Krylová.

Další výjimečností programu podle organizátorů bude koncert s názvem Děkuji, bylo to krásné, zaměřený na předválečnou hudbu. Hrát budou Plzeňská filharmonie a Václav Marek s jeho Blue Star.

„Spojení s Blue Star je netradiční v tom, že propojí swingovou a jazzovou hudbu třicátých a čtyřicátých let. Tímto koncertem chceme navázat na velké koncerty R. A. Dvorského,“ uvedla ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

K pozoruhodnostem velkých oslav v Plzni patří i skutečnost, že Bohemia sekt pro tuto příležitost vyrobí speciální druh sektu.

V rámci dvoudenního připomenutí vzniku Československa bude v Plzni pro veřejnost otevřeno zhruba čtyřicet turistických cílů. Letos se nabídka rozšíří o některé průmyslové areály ve městě.

Společný stát Čechů a Slováků připomene také vystoupení umělců ze Žiliny na scéně U Branky ve Smetanových sadech a připravena bude i česko-slovenská tržnice.

V rámci oslav vystoupí na náměstí Republiky Vojtěch Dyk

Divácky atraktivní součástí oslav bude už v pátek 26. října na náměstí Republiky koncert Vojtěcha Dyka.

Jakousi velkou předehrou finále oslav vzniku státu bude neobyčejné uvedení opery Prodaná nevěsta na náměstí Republiky.

Výročí se v Plzni připomíná různými akcemi už několik měsíců. Výrazným počinem tohoto druhu je výstava s názvem 100PY v areálu DEPO2015. Výstava se skládá ze tří částí. První přibližuje na historických faktech, fotografiemi, texty a archivními videozáznamy klíčové události posledních sta let Československa a jejich odraz v Plzni.

Druhá část výstavy dává historickým událostem osobní rozměr na půdorysu pěti generací fiktivní rodiny Němcových.

Třetí část výstavy na nádvoří DEPO2015 ukazuje sochy a další artefakty, které obraz doby krášlily, nebo naopak strašily na ulicích a náměstích. Podrobnosti lze najít na webu akce.plzen.eu/2018.

V Plzni odstartovaly oslavy výročí vzniku republiky (20. ledna 2018)

20. ledna 2018