Oslavy konce druhé světové války se uskuteční po celém Plzeňském kraji.  Hlavní programy oslav jsou plánovány na sobotu.

Oslavy konce druhé světové války se uskuteční po celém Plzeňském kraji. Hlavní programy oslav jsou plánovány na sobotu. | foto: Petr Eret

Města v kraji oslaví konec války, ulicemi projedou historická vozidla

  • 5
Historická vojenská technika, bojové ukázky, koncerty, výstavy i ohňostroje budou provázet letošní oslavy osvobození v městech Plzeňského kraje. Například Blovicemi projede konvoj historických vozidel, v Dobřanech se uskuteční módní přehlídka a v Domažlicích promítnou fotografie na věž.

V pátek v poledne vypuknou oslavy osvobození ve Kdyni. Zahájí je koncert dechové hudby. O dvacet minut později by měl přijet Klub 3. armády Plzeň. Následovat bude položení věnců a další hudební vystoupení. Ve 21 hodin se uskuteční projekce krátkého filmu o osvobození Kdyně a Všerub. Po skončení projekce vypukne slavnostní ohňostroj.

Kdo chce spojit výročí osvobození s návštěvou oblíbené hradní zříceniny, měl by se v sobotu vypravit na Radyni u Starého Plzence. V jejím předhradí je program připraven od čtrnácti do osmnácti hodin.

„V 17 hodin dorazí dobový konvoj vítězství s historickými vojenskými vozidly. V centru služeb pro turisty pod hradem bude připraven zábavný program pro děti. Slavnostní atmosféru oslav bude po celou dobu zpříjemňovat svojí hudební produkcí známý plzeňský orchestr Miroslava Novotného,“ zve za město Starý Plzenec Eva Vlachová.

Oslavy konce války

V sobotu od šestnácti hodin se na počest osvobození sejdou lidé na domažlickém náměstí. Před radnicí se odehrají hudební vystoupení. I sem přijedou historická vojenská vozidla a chybět nebude položení věnců k pamětní desce.

Velmi zajímavou součástí doprovodného programu je pořad Patricka Dewanea The Accidental Hero (Náhodný hrdina) v kině Čakan. Jeho aktér návštěvníky seznámí s osudy svého dědečka, amerického podplukovníka Matta Konopa. Ten byl českého původu, takže když v květnových dnech přišel spolu s ostatními vojáky na Chodsko, byl vítán s velkým nadšením. Atraktivní bude také koncert na náměstí, jehož součástí se stane promítání fotografií z roku 1945 na věž.

V Klatovech si poslední válečné dny připomenou hned několika způsoby. Už dnes začne v kulturním domě Družba výstava Orel a lev na perutích svobody, která představuje americké a britské vojenské letectvo. V pátek pak bude v Mercandinových sadech slavnostně vysazena Lípa svobody.

Hlavní část programu se i v Klatovech odehraje v sobotu. Náměstí bude dějištěm koncertů i prohlídky vojenské techniky.

Tradičním pietním aktem si oběti války připomenou v sobotu v 16 hodin v Blovicích. Doprovodí ho konvoj historických vojenských vozidel.

Na dvě části jsou oslavy rozděleny v Rokycanech. Nejprve se v sobotu od jedenácti hodin uskuteční položení květin a věnců u rokycanských pomníků, o dvě hodiny později pak začne program v Muzeu na Demarkační linii. Tady na návštěvníky čekají bojové ukázky i jízda pásové a kolové vojenské techniky.

Na neděli si přichystali májové slavnosti na dobřanském náměstí T. G. M. Vše v 9.30 odstartuje prvorepubliková módní přehlídka. Po ní budou následovat hudební a taneční vystoupení.

„Na 10.40 hodin je přichystán příjezd konvoje, po něm uctíme památku obětem válek,“ sděluje ředitelka MKS Dobřany Jaroslava Umnerová. Ve třináct hodin budou návštěvníci akce svědky boje o radnici, v němž se střetnou jednotky americké armády a německé branné moci. O dvě hodiny později pak bude slavnostně odhalena pamětní deska F. X. Nohy, účastníka Rumburské vzpoury, od které letos uplyne sto let.

Kompletní program oslav osvobození v Plzeňském kraji a v Plzni najdete na internetových stránkách zde.