Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Během oslav odstraní Plzeň ze sídla Krajského výboru KSČ rudou hvězdu

  10:06
Po celém Plzeňském kraji si lidé o víkendu připomenou výročí 30 let od sametové revoluce. Například v Plzni mohou zájemci výjimečně vstoupit do bývalého sídla KV KSČ, z jehož střechy se v neděli snese pěticípá rudá hvězda. Dobové hry připravila divadla, v plánu je řada besed, koncertů a výstav.
Mimořádně je otevřena budova bývalého sídla Krajského výboru KSČ v Plzni. V...

Mimořádně je otevřena budova bývalého sídla Krajského výboru KSČ v Plzni. V rámci oslav výročí sametové revoluce se z ní stalo kulturní centrum. (14. 11. 2019) | foto: Petr Eret, MF DNES

Mimořádně otevřené je už od čtvrtka bývalé sídlo Krajského výboru KSČ v Plzni. Budova na Americké třídě se dočasně změnila na kulturní centrum. Čtyřdenní projekt Zúročení ukazuje třicet let demokracie a svobody prostřednictvím umělecké tvorby.

Připravena je řada hudebních, tanečních či divadelních vystoupení. Dorazí například zpěvák Radek Banga nebo legendární polský soubor Teatr Wegajty.

Připraveny jsou také architektonické prohlídky objektu. Během nich se návštěvníci mimo jiné dozvědí, že na střeše budovy dodnes zůstala velká rudá pěticípá hvězda.

Symbol komunistického režimu však na místě vydrží pouze do nedělní půl šesté, v podvečer totiž bude hvězda snesena na zem.

Jednou z hlavních lokalit oslav bude Anglické nábřeží. Na prostranství u Komerční banky vznikne „Plzeňská kavárna“. Od 10 hodin se v ní uskuteční modlitba za svobodu, kterou povede plzeňský biskup Tomáš Holub.

Prostor nabídne debaty s přímými účastníky pražských či plzeňských listopadových událostí. Účast přislíbili například Václav a Jan Neckářovi, Martina Samková, Přemysl Kubišta nebo Inka Brendlová, kteří vystoupí od 15 hodin.

Dalším dějištěm se stane náměstí Republiky, kde program začíná v 11 hodin. Na improvizovaném řečništi před pasáží Slávie promluví nejenom hosté neziskové společnosti Post Bellum, která má program Hyde Park na starosti, ale i lidé z řad veřejnosti. Mezi řečníky budou například Vladimír Líbal, Jan Rampich či Silvestra Chnápková.

Iniciativa Pro)(hnutí svolala na náměstí Republiky ve spolupráci s Festivalem svobody a Milionem chvilek pro demokracii demonstraci, která začíná v 18 hodin.

V 17.11 hodin se v celé zemi rozezní zvony, připojí se i ty z plzeňské katedrály svatého Bartoloměje. Západočeské muzeum v Plzni bude v tu chvíli nasvícené barvami trikolory.

Do oslav se zapojilo také Divadlo J. K. Tyla. Na komponovaném večeru od 20 hodin se podílejí všechny čtyři jeho soubory. Diváci uvidí, jak vypadala tvorba v období socialismu. Součástí budou ukázky z dobových her a také současného repertoáru.

Kvůli sundávání rudé hvězdy na Americké třídě budou v neděli od 16. do 19. hodiny odkloněny trolejbusy a autobusy.

Pozadu nezůstalo ani Divadlo Dialog, kde bude možné od 19 hodin navštívit představení divadelní hry dramatika Václava Havla Vernisáž. Absurdní jednoaktovku z pera bývalého prezidenta představuje Divadelní spolek Jezírko jako nadčasovou hru o mezilidských vztazích a hodnotách.

V Klatovech začne v neděli oslava 30 let demokracie a svobody ve 14 hodin vernisáží výstavy fotografií nazvané Události v Klatovech v roce 1989. Akci v kině Šumava doplní promítání záběrů z revolučního roku.

Samet si připomenou v Klatovech, Přešticích i v Sušici

Období před revolucí pak připomene výstava snímků, která začne v IC Klatovy v 15.30. Hlavní program oslav odstartuje o hodinu později na náměstí Míru setkáním občanů. Během akce zahraje orchestr ZUŠ J. Kličky Klatovy. Program pak vyvrcholí v 19 hodin, kdy v kulturním domě vystoupí houslový virtuoz Pavel Šporcl.

Až do 26. ledna bude ve Vlastivědném muzeu dr. Hostaše umístěna výstava Když se cinkalo klíčema.

V sále Městského úřadu v Janovicích nad Úhlavou vypukne v sobotu v 17.17 hodin pořad Sametový Svatobor. Bude to koncert sušického pěveckého sboru k výročí státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii a zároveň k blízkému kulatému výročí vzniku Svatoboru.

Sametový koncert se v sobotu od 19 hodin koná v Military bar Pentagon ve Velharticích. Během večera vystoupí Šíša, Mia a Honza Kaplan.

V rámci programu nazvaného 30 let bez totality, který běží už od října, se v Domažlicích v sobotu uskuteční koncert s podtitulem Souznění. Během něj se společně představí žáci základní umělecké školy z Domažlic a jejich partnerských měst. Těmi jsou německý Furth im Wald, francouzské Ludres a americké Two Rivers.

Po pietním aktu v Přešticích bude lampionový průvod

Až do 29. listopadu bude v domažlických alejích u náměstí k vidění výstava Paměti národa Nezapomeňme, která připomíná dvě výrazné domažlické osobnosti roku 1989 a jeden příběh o půl století starší.

V neděli v 17 hodin začne v centru Horažďovic oslava Dne boje za svobodu a demokracii. Lidé budou moci zapálit svíčky, zazní také Modlitba pro Martu.

Na Masarykově náměstí v Přešticích si třicáté výročí sametové revoluce připomenou v neděli v 17 hodin pietním aktem. Zahraje Dechový orchestr Základní umělecké školy v Přešticích. V 17.11 hodin potom zazní zvony. Následovat bude lampionový průvod. Program se bude odehrávat rovněž v městském parku. Tady se bude soutěžit o nejlepší lampion. Zahraje zde také country kapela a chybět nebude ohnivý tanec.

Skautský oddíl Gabrety z Hartmanic zve v neděli všechny děti s rodiči od 17 hodin do lampionového průvodu s tajemstvím k oslavě 30 let od sametové revoluce. Sraz je na horním náměstí u kostela sv. Kateřiny.

Den boje za svobodu a demokracii si lidé v Sušici připomenou v neděli pod lípou na náměstí Svobody.

Plzeň čekají ve svátek dopravní omezení

  • Kvůli akcím spojeným se 17. listopadem bude v centru Plzně uzavřena řada ulic. Od 9. do 19. hodiny bude pro osobní dopravu uzavřena Americká třída od Jungmannovy a Škroupovy ulice až ke křižovatce s Denisovým nábřežím.
  • Zákaz vjezdu bude do Goethovy ulice, Anglické nábřeží bude neprůjezdné mezi Americkou a Kopeckého sady, samotné Kopeckého sady budou pro auta neprůjezdné mezi Františkánskou a Anglickým nábřežím. Navíc mezi Bezručovou ulicí a Kopeckého sady neprojedou auta ani Františkánskou ulicí.
  • Dalšími uzavřenými ulicemi bude v neděli Prokopova mezi Purkyňovou a Americkou třídou i Resslova ulice od Americké po Jagellonskou.
  • Kvůli programu spojenému se sundáváním rudé hvězdy ze střechy bývalé budovy KV KSČ u kruhového objezdu na Americké třídě budou v neděli od 16. přibližně do 19. hodiny odkloněny trolejbusy a autobusy z Americké třídy přes most Milenia a ulici U Trati.

Studenti polepili sídlo krajských komunistů (17. 10. 2019)

17. října 2019

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtrnáctiletou Ukrajinku z Tachovska našli policisté mrtvou, zřejmě si vzala život

18. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:36

Policisté od úterý pátrali po čtrnáctileté ukrajinské dívce, která odešla z bydliště ve Stříbře na...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Celníci a policisté získali na přivaděči u Vysoké místo na kontroly aut

25. dubna 2024  9:57

Při prodlužování dálničního přivaděče od Vysoké k Přešticím vybudovali stavbaři u sjezdu na Dnešice...

Plzeňský mistr dal futsalistům Slavie deset gólů. Šest dostal

25. dubna 2024  8:11

Úvodní futsalové semifinále série play off mezi Plzní a Slavií nabídlo divoký průběh. Hosté po...

Už bylo na čase, oddechl si Červ po premiérové trefě. Prvně chtěl přihrávat

25. dubna 2024  6:59

Navedl míč na střed hřiště, zbavil se dvou protihráčů a zpoza vápna zamířil přesně k levé tyči....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...