Na rozhraní Plzeňského kraje s Jihočeským uhynul vzácný orel mořský. Za...

Na rozhraní Plzeňského kraje s Jihočeským uhynul vzácný orel mořský. Za poslední dobu se jedná už o druhého ptáka. Zvířecí záchranář se domnívá, že orel byl otráven. | foto: DES OP

U Horažďovic našli uhynulé orly mořské, zřejmě je někdo otrávil jedem

  • 50
Pravděpodobně na otravu prudce jedovatým karbofuranem uhynul na Klatovsku vzácný orel mořský. Za poslední týden se jedná už o druhého ptáka z lokality nedaleko Horažďovic. Podle zvířecího zachránce to není ojedinělý případ nelegální likvidace dravců.

Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni se do lokality Mečichov nedaleko Horažďovic na Klatovsku vypravil na základě informací od rakouských kolegů. Ti upozornili, že jejich telemetricky sledovaný orel mořský pravděpodobně uhynul.

„Do lokality na rozhraní Plzeňského a Jihočeského kraje jsme se s kolegou vypravili také proto, že oblast se nachází zhruba tři kilometry od místa, kde dlouhodobě monitorujeme obsazené hnízdo orla mořského. Navíc se zde usadil náš orel mořský, kterého jsme loni v říjnu našli po nárazu do elektrického vedení poraněného v Újezdě u Chanovic. Samec měl také v zažívacím traktu chovatelské kroužky od holuba, které jsme z jeho útrob vyndali,“ upozornil Karel Makoň.

Mrtvého ptáka našli zvířecí záchranáři u rybníka Slatinka. Ležel pod borovicí v rákosí. Podle jednotlivých lokací a dat z vysílačky pták ležel na břehu rybníka poměrně dlouho.

„Podle polohy zdechliny, strnulosti a zjištěných stop z místa nálezu byl dravec s největší pravděpodobností otráven, a to karbofuranem,“ domnívá se Makoň. Podle něj otravě nasvědčuje i ta skutečnost, že zhruba před sedmi dny byl v téže lokalitě nalezen už jeden uhynulý orel mořský.

Více prozradí až výsledky pitvy. „Případ jsme okamžitě nahlásili policii a ta zajistila další stopy a věc si převzala,“ dodal zvířecí záchranář. Ten apeluje na veřejnost, aby dbala zvýšené opatrnosti a pokud se setkají s něčím neobvyklým, ihned informovali policii.

Karbofuran je velice nebezpečný a prudký jed, který může usmrtit i člověka.

„Zvíře, které pozře byť nepatrné množství jedu, většinou od otrávené návnady udělá pouze málo kroků a okamžitě v křeči uhyne,“ upozornil Makoň s tím, že na Klatovsku se zdaleka nejedná o první případ nelegální likvidace vzácných dravců a sov. Například letos v lednu se u Velkého Boru chytil do želez výr velký.