Veterinář udělal i rentgenový snímek orla. Podle něj byl dravec nezraněný a ve výborné kondici. | foto: DESOP Plzeň

Na Plzeňsku se našel mrtvý orel mořský. Zraněný nebyl, možná se otrávil

  • 0
Uhynulý orel mořský, který je ohroženým a chráněným druhem, se našel v sobotu v obci Klášter u Nepomuku na Plzeňsku. Ornitologové mají podezření, že dravce někdo otrávil. Podle nich byl totiž ve výborné kondici a nebyl zraněný.

"Podle prvního zjištění se jedná o minimálně dva roky starého dravce, pravděpodobně samce," řekl šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň, který uhynulého dravce převzal od ornitologa Václava Kováře.

Vzácný pták pak putoval do laboratoře veterinární kliniky v Plzni-Lobzích. Před uložením dravce do chladicího boxu byl ještě pro jistotu pořízen kontrolní rentgenový snímek, aby bylo možné vyloučit, že ptáka někdo nezastřelil, nebo se nezranil. Snímek nic z toho nepotvrdil.

"Pták byl ve výborné kondici, bez viditelného poškození, a tak více přesnějších informací přinese až pitva a další rozbory. Otravu nelze vyloučit, ale zatím ani potvrdit," podotkl Makoň.

Orel mořský má rozpětí křídel i přes dva metry, samice mohou vážit až sedm kilogramů. Je zvlášť chráněným a kriticky ohroženým druhem.