Pracovníci Povodí Vltavy a rybáři z řeky Mže vylovili vzácné mihule a vranky.

Pracovníci Povodí Vltavy a rybáři z řeky Mže vylovili vzácné mihule a vranky. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Jez u stadionu v Plzni se opravuje, rybáři vylovili chráněné živočichy

  • 0
V Plzni začala tento týden generální oprava jezu na řece Mži u fotbalového stadionu ve Štruncových sadech. Ještě před začátkem stavebních prací vodohospodáři snížili hladinu vody v nadjezí a rybáři zde odlovili chráněné živočichy. Oprava jezu potrvá do konce roku.

„Opraví se konstrukce klapkového jezu, zdi, dlažby, opevnění svahů a dna a v neposlední řadě se odstraní sedimenty před vtokem do malé vodní elektrárny a náletové křoviny,“ uvedla mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

Oprava jezu

Český rybářský svaz zajistil ještě před začátkem prací odlov a přemístění chráněných mihulí a vranek, které by mohly uhynout. 

Rekonstrukce jezu za šest milionů korun potrvá do konce roku, práce financuje Povodí Vltavy z vlastních zdrojů.

Pohyblivý jez ve Štruncových sadech, kam lidé chodí za odpočinkem, slouží především ke vzdouvání vody, když je potřeba zvýšit hladinu.

Chráněné mihule uhynuly loni v řece Mži pod Saským mostem. Udusily se v bahně, protože v korytě nebylo dost vody. Průtok tehdy na základě povolení od plzeňského magistrátu snížilo Povodí Vltavy kvůli napojování Nového divadla na kanalizaci.

Událost prověřovala policie, která věc odložila s tím, že nemá dostatek důkazů. Inspekce životního prostředí proto v této věci řízení ani nezahajovala (více o případu čtěte zde).