Žena v deliriu pořezala své dítě a pak sebe, od soudu odešla s podmínkou

  • 43
Osmatřicetiletá cizinka, která se loni v červenci v Plzni opila a v deliriu se rozhodla zabít své čtyřleté dítě a pak i sebe, odešla od soudu s pětiletou podmínkou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, kterou žena uzavřela se státním zástupcem. Obžalované přitom hrozil za opilství až desetiletý trest.

Záchranáři a policisté k děsivému případu vyjížděli loni 5. července po třetí hodině ranní do bytového domu v centru Plzně. 

„Obžalovaná v úmyslu usmrtit sebe i dceru na ni zaútočila přesně nezjištěným ostrým nástrojem, kterým ji pořezala v oblasti krku a na obou rukou. Jednání se měla dopustit ve stavu deliria vyvolaného alkoholem, do kterého se měla sama přivést jeho předchozí konzumací. Pod jeho vlivem nebyla schopnost rozpoznat protiprávnost svého jednání. Spáchala tím zločin opilství,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Jakub Kubias.

Žena se v současné době léčí v psychiatrické léčebně v Dobřanech a u soudu dnes slíbila, že potom, co se stalo, se už alkoholu nedotkne.

„Mám výčitky svědomí. Je mi moc líto, co se stalo, cítím se být vinna, alkohol jsem užívala,“ prohlásila žena. 

Dále uvedla, že souhlasí se vším, co je uvedeno v obžalobě a prohlásila, že vinu přijímá a je s pokorou připravena přijmout trest, který navrhl státní zástupce. Soud následně prohlášení o vině přijal a rozhodl stejně, jak státní zástupce navrhoval. 

Uložil tedy maximální možnou podmínku, tříletý trest s pětiletou zkušební dobou, ochranné protialkoholní léčení v ústavu v kombinaci se stanovením dohledu probačního úředníka, aby bylo zabezpečeno, že se žena bude na svobodě chovat řádně. 

„Dospěli jsme k závěru, že lze uložit ještě podmíněný trest. Pět let zkušební doby je proto, aby bylo dostatečně zajištěno sledování rizikové osoby ve vztahu k požívání alkoholu. Bude nutné zesílit o dohled probační a mediační služby. Musí být kontrolována více než normálně,“ odůvodnil výši trestu soudce Krajského soudu v Plzni Tomáš Bouček. Rozsudek je pravomocný. 

Pomoc do domu tehdy přivolala jedna ze sousedek, která z bytu slyšela křik a pláč zraněné holčičky. Když se dostali záchranáři a policisté do bytu, pomoc potřebovala nejen malá dívka, ale i její matka. Ta se podle spisu sama pořezala. 

Když jí dali policisté dýchnout, přístroj ukázal více než jedno promile alkoholu.

„Záchranná služba na místě ošetřila matku i dítě s řeznými zraněními. Dítě převezla na urgentní příjem fakultní nemocnice při vědomí, bez ohrožení života. Tam byla převezena i matka. Zranění neohrožovala její život,“ uvedla po zásahu mluvčí záchranné služby Mária Svobodová. 

Podle psychiatričky žena v době činu trpěla deliriem způsobeným alkoholem. „Stav si způsobila sama. Nebyla schopna své jednání ovládat, vymizely u ní ovládací a rozpoznávací schopnosti,“ uvedla znalkyně s tím, že pokud by souzená alkohol neužívala, k rozvoji deliria by nedošlo. 

„Za střízlivého stavu není pro společnost nebezpečná. Pokud ale s konzumací alkoholu nepřestane, bude nebezpečná. Je proto důležité, aby abstinovala,“ dodala znalkyně a požadovala pro ženu ústavní léčbu. 

Opatrovník nezletilé dívky uplatňuje nárok na náhradu škody za negativní zážitek a prožité útrapy ve výši 100 tisíc korun. Soud tento nárok neuznal kvůli absenci speciálního zdravotního posudku a odkázal je na občanskoprávní řízení. Zdravotní pojišťovně ale musí žena uhradit přes 72 tisíc korun.

,