Dům v Habrmannově ulici je zavalený odpadky. Ve čtvrtek sem vyjížděli strážníci. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Plzeňan hromadí v domě kopce odpadků, sousedé se bojí požáru

  • 5
Obrovské množství odpadků hromadí ve svém domě starší Plzeňan, který tak velmi obtěžuje sousedy. Nahromaděný odpad zahnívá a přitahuje hlodavce. Sousedé navíc mají podezření, že do domu chodí i bezdomovci, kteří by zde mohli způsobit požár. Případem už se zabývají strážníci i radnice obvodu.

Podle katastru je majitelem domu muž, který má trvalé bydliště v Plzni-Skvrňanech a je na něj uvalena exekuce. Podle místních se ale v domě příliš často nezdržuje a odpadků rok od roku stále přibývá.

"Je to asi padesátiletý muž, objevuje se tu málokdy a hlavně v létě. Zaslechl jsem něco, že tu o tom mluví jako o letním bytě. Trvalé bydliště má jinde," řekl soused, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce jej ale zná.

Podle něj muž nosil do domu odpadky už před mnoha lety a občas je přemisťuje z předzahrádky na zahradu nebo obráceně. "Proslýchá se, že je shromažďoval, aby ztížil práci exekutorům," podotkl soused, který prý od domu už několikrát vyháněl bezdomovce. Ti tady hromady odpadků přehrabávali a hledali železo.

Ve čtvrtek sem vyjížděli i strážníci, kterým si na nepořádek stěžovala místní žena. "I když je dům vizuálně zabezpečený, mají sousedé podezření, že ho navštěvují bezdomovci, kteří si svítí svíčkami, což zavdává důvod k obavám ze vzniku požáru skladovaného odpadu," sdělila mluvčí strážníků Jana Pužmanová.

Vchodovými dveřmi se do domu dostat nedá, jsou zamčené masivním visacím zámkem. Jen v prvním patře do ulice je nedovřené okno. Objekt je pravděpodobně odpojený od všech sítí.

Majitele nemovitosti si pozvala na jednání slovanská radnice, která se začala případem zabývat.

"Bude s ním zahájeno řízení o přestupku, protože svým jednáním obtěžuje ostatní obyvatele. Hrozí mu pokuta a bude vyzván k nápravě. Protože je to v soukromém vlastnictví, tak my sami nijak nemůžeme zasáhnout, ale můžeme apelovat na vlastníky, aby se chovali řádně a plnili povinnosti, které mají," řekla tajemnice úřadu městského obvodu Plzeň 2 Helena Müllerová. Podle jejích slov je také možné, že je dotyčný v nějaké tíživé životní situaci.

Do řešení problému se zapojí i pracovníci sociálního odboru, aby se zjistilo, proč muž odpadky shromažďuje. Není totiž vyloučeno, že trpí psychickou poruchou.

Podobný případ řešili úředníci ze Slovan nedávno. Muži, který na svojí zahradě vytvořil skládku, nařídili, aby ji odstranil do konce května.

,