Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krajina je zničená skoro plošně, na její obnovu pomohou dotace i rady

  8:26
V rámci projektu Zdravá krajina vytyčil Plzeňský kraj v regionu dvacet oblastí, ve kterých je zapotřebí proměnit krajinu a způsoby zemědělského hospodaření v ní. Kraj tam chce vrátit tůně, které zpomalují odtok vody a zároveň vracejí do míst vzácné živočichy. Kdo se chce do projektu zapojit, kraj mu ukáže možnosti, jaké dotace lze využít.
Janovský mokřad na Plzeňsku u dálnice D5 je cennou přírodní lokalitou. (16. 6....

Janovský mokřad na Plzeňsku u dálnice D5 je cennou přírodní lokalitou. (16. 6. 2021) | foto: Petr Eret, MF DNES

Soustavu šesti tůní nechal v Úsilově na pomezí Klatovska a Domažlicka před dvěma lety vybudovat soukromý investor. Zdejší hospodářský les na svažitém pozemku byl výrazně poničený kůrovcovou kalamitou. Odtěžení dřevní biomasy vedlo na jednu stranu k rychlejšímu odtoku vody z lokality, na druhou stranu otevřelo prostor pro vybudování tohoto projektu.

Protože se jedná o lokalitu bez stálého vodního toku, hladina vody v tůních je ovlivňována ročním obdobím i celkovým množstvím srážek. Vybudované tůně část srážek zachytí a výrazně zpomalí odtok vody. Vzniklý vodní ekosystém umožní život obojživelníkům a dalším živočichům vázaným na vodní prostředí, ať už se jedná o hmyz nebo ptáky.

Příspěvek na tůně či výsadbu stromořadí

To je jeden z příkladů dobré praxe péče o přírodu Plzeňského kraje, o niž se nově snaží projekt Zdravá krajina. Na základě analýzy bylo v rámci studie vytyčeno prvních dvacet takzvaných prioritních oblastí, na které se kraj nyní postupně soustředí. Tato řešení spočívají ve vytvoření místních krajinných studií, na které budou navazovat postupné realizace samotných navržených opatření.

V současné době probíhá zpracování krajinné studie na Dobřansku – povodí Radbuzy od Dobřan po České údolí. Chystá se také zpracování studie Úhlavy u Bezděkova na Klatovsku a následně se bude pokračovat Zlatým potokem u Přeštic a říčkou Chuchla u Holýšova.

Díky dotačnímu programu je možné získat příspěvek například na vybudování tůní nebo zasakovacích průlehů, výsadbu stromořadí (třeba jako doprovod obnovované staré cesty) nebo péči o chráněné biotopy. „Těšíme se na letošní projekty, které budou stejně jako v minulých letech velkým zlepšením a známkou toho, že změna je možná,“ uvedl Jakub Rataj z odboru životního prostředí Plzeňského kraje.

Proměna krajiny a způsobu zemědělského hospodaření v regionu je podle jeho slov dlouhodobá, probíhala prakticky 100 let a dopady jsou velké.

Krajina je zničená skoro plošně

„Samozřejmě i ta změna bude nějakou dobu trvat. To, jaké budou priority, se nám ukáže, až zpracujeme podrobnější a detailnější studie krajiny. Rozhodli jsme se jít cestou, kdy problematiku uchopíme koncepčně, aby se neřešila jednotlivá opatření, která samozřejmě mají efekt, ale pokud chceme krajinu změnit celou, tak se na ni také jako na celek musíme dívat,“ popsal záměr Jakub Rataj. Ze zpracovaných krajinných studií pak vyplynou opatření, která se bude kraj snažit podpořit.

Projekt Zdravá krajina byl veřejně představen v loňském roce. Zaměřil se především na motivaci zlepšit stav krajiny. Pokud chce někdo realizovat konkrétní opatření, projekt mu ukáže možnosti, kde žádat o podporu, jaké dotace lze využít, a představuje i zhotovené projekty a příklady dobré praxe.

„Plzeňský kraj je jedním z těch, kdo se velice aktivně chopil tohoto tématu. Podle datové analýzy jsme identifikovali priority, podle kterých je potřeba začít. Takto potřebujeme revitalizovat celé území kraje, protože krajina je zničená, až na nějaká chráněná území, skoro plošně,“ konstatuje Eva Volfová z Ministerstva životního prostředí ČR.

Jedním z nejznámějších příkladů, kdy se podařilo v regionu některou z problémových oblastí obnovit, je Janovský mokřad u Nýřan na Plzeňsku. Jeho příběh se začal psát ve chvíli, kdy v roce 2020 místní ornitologové upozornili vedení Plzeňského kraje na to, že se do místa chystají bagry, aby mokřad vysušily.

„Kdyby se to stalo, vzácní živočichové by zmizeli,“ vysvětlil ornitolog Jiří Vlček. Místo zničení krajiny tak došlo k její revitalizaci. Vznikla zde divočina, kde je rybníček, tůně, potoky, mokřady, divoké lesy i kulturní louky, ale hlavně tu žijí vzácní ptáci a živočichové. K těm patří chřástal kropenatý, slípka zelenonohá, z kachnovitých tu hnízdí kopřivky obecné, na tahu se tu zastavuje zrzohlávka vrubozobá. V letošním roce se rozloha rezervace rozrostla na dvojnásobek, o dalších 8,9 hektaru.

„Plzeňský kraj je výborným příkladem toho, jak veřejná instituce dokáže pečovat o biologicky cenné území přírodě blízkým a zároveň finančně efektivním způsobem,“ ocenil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina, která pro nýřanskou rezervaci poskytla bezplatně zvířata, která plochy spásají.

„Projekt také ukázal, jak rychle lze v Česku podobnou rezervaci založit, pokud úřady postupují vstřícně a bez obstrukcí. Představitelé krajského úřadu se byli v milovické rezervaci podívat pro inspiraci v červenci roku 2021 a v prosinci 2021 se již divocí koně pásli u Nýřan,“ popsal Dalibor Dostál. V rezervaci jsou menší stáda divokých koní a zpětně šlechtěných praturů.

  • Nejčtenější

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dýchací potíže miminka řešila podle internetu, za jeho smrt dostala šest let

17. dubna 2024  10:04

Krajský soud v Plzni poslal na šest let do vězení čtyřiadvacetiletou ženu, která podle verdiktu...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Na nádraží v Plzni už svítí novotou horní hala. Nabídne KFC i další služby

19. dubna 2024  16:43

V památkově chráněné budově hlavního nádraží v Plzni, která se v lednu po rekonstrukci za miliardu...

Ženě se rozjelo nezabrzděné auto. Snažila se do něj naskočit, skončila v nemocnici

19. dubna 2024  14:42

V Plané na Tachovsku se zranila žena, když se snažila naskočit do rozjeté dodávky, kterou zapomněla...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...