Práce klapla: V Plzni přes víkend vyrostl základ nového silničního mostu

  • 0
Ještě v neděli lezli muži v přilbách na dlouhé návěsy kamionů, které couvaly na okraji Plzně u Křimic směrem k velkému žlutému jeřábu. Když jeřábník spustil nad kamion hák se speciálními popruhy, muži k nim upevňovali téměř 22 metrů dlouhé nosníky z betonu se zalitými železnými pruty. Od pátečního rána tuhle operaci opakovali celkem sedmadvacetkrát.

Z předem vyrobených profilů jeřábník sestavoval základ nového silničního mostu, který bude součástí západního městského okruhu v Plzni.

„Spouštěj. Pomalu. Ještě. Ještě. Stop!“ zněly povely z mostu jeřábníkovi.

Tři chlapi na jedné straně konstrukce, další tři na druhé tlačením a popotahováním jistili usazování nosníku na své přesné místo.

„Ještě kousek na mě. Mírně doleva. U mě přesné. Druhá strana taky na svém místě? Pomaličku dolů. Ještě kousek. Sedí. Hotovo,“ znělo v pátek, v sobotu i v neděli od mužů v přilbách a žlutých bundách, kteří zajišťovali usazení všech profilů mostu o třech polích.

V pátek usadili devět dílů ve směru od Borských Polí, v sobotu stejný počet od Radčic. V neděli dodělávali na středovou část nad Chebskou ulicí.

„Pocity úlevy přijdou s usazením posledního nosníku. Když víme, že práce klapla, že můžeme ukončit uzavírku a pustit provoz bez jakýchkoli omezení,“ řekl v sobotu Matěj Brož, ředitel stavby celé více než tři kilometry dlouhé poslední části západního okruhu Plzně mezi Chebskou a Studentskou ulicí.

Za dva roky bude podle harmonogramu prací západní okruh města už plně v provozu. První část mezi Borskými Poli a Chebskou ulicí byla kompletně zprovozněna v září 2014. Zbývající 3,3 kilometru dlouhá část od Chebské na Košutku, kde už začaly práce i na budování velkého kruhového objezdu mezi areálem hasičů a zimními stadiony, má být zprovozněna v roce 2023.

Náklady jsou přes dvě miliardy korun, většinu částky by měly pokrýt evropské dotace. Po dokončení západního okruhu v centru Plzně ubydou tisíce aut denně a zkrátí propojení výpadovek na Karlovy, Stříbro, Domažlice a Klatovy.