Za bodnutí miminka a rány paličkou soud matce vyměřil 19 let vězení

  • 52
Krajský soud v Plzni poslal na devatenáct let do vězení Kateřinu M. za to, že loni v srpnu zavraždila svoji novorozenou dceru. Podle spisu 22letá žena po porodu doma v koupelně s dítětem udeřila o sprchový kout, bodla ho nožem a praštila paličkou na maso. Pak ho ukryla do koše na prádlo.

Obžalovaná si má trest odpykat ve věznici s ostrahou.

„Těhotenství tajila, na příchod dítěte se vůbec nepřipravovala. Hledala si informace o anonymním porodu. Přesto situaci řešila nejhorším způsobem. Nevěřím verzi, že by jednala v takzvaném rozrušení z porodu. Na druhou stranu ale nelze prokázat, že by usmrcení dítěte předem plánovala,“ uvedla v závěrečné řeči státní zástupkyně, která pro ženu navrhovala patnáct let vězení.

Obhájce naopak žádal překvalifikování případu. Z vraždy, za kterou ženě hrozí od 15 do 20 let vězení nebo i doživotí, na zabití dítěte matkou v silném rozrušení. Sazba je v tomto případě od tří do osmi let.

„Zůstala na vše sama, její přítel dítě nechtěl,“ řekl obhájce a žádal trest na spodní hranici sazby. S tím ale soud nesouhlasil.

Obžalovaná se proti verdiktu odvolala

„Vzhledem ke způsobu, jakým obžalovaná čin provedla, se nám trest za vraždu při spodní hranici sazby zdál nepřiměřeně mírný,“ odůvodnil výši trestu předseda senátu Přemysl Špicar.

Dnešní verdikt není pravomocný, obžalovaná se ihned odvolala. Státní zástupkyně si nechala lhůtu pro případné odvolání.

„Jestli je to rok nebo doživotí, to nic nezmění. Je to o jedné osobě, která si trest odpyká, ale není to o tom, kolik lidí je teď nešťastných,“ vyjádřil se k verdiktu biologický otec dítěte a bývalý přítel obžalované Pavel P.

Dvaadvacetiletá Kateřina M. úzkostlivě tajila před stejně starým partnerem Pavlem, že je těhotná. Bála se, že kdyby zjistil pravdu, vyhodil by ji z bytu a rozešel by se s ní.

Své rostoucí břicho muži zdůvodňovala tím, že měla zánět a kámen v ledvinách. Několikrát ji vezl i k lékaři, ale žena k němu nedošla. Zfalšovala lékařskou zprávu a tu mu ukázala.

Na policii pak tvrdila, že uvažovala o anonymním porodu nebo o umístění dítěte do babyboxu. Porod ale přišel dříve, než předpokládala.

Přiznala, že holčičku asi dvakrát bouchla o sprchový kout

Zdravou donošenou holčičku porodila v koupelně bytu v Plzni na Doubravce loni 13. srpna. Do kuchyně šla pro nůž, aby odřízla pupeční šňůru. V tom ale uslyšela, že se přítel vrací domů. Plačící dítě proto omráčila a u soudu přiznala, že miminko asi dvakrát bouchla o sprchový kout. Podle obžaloby ho také bodla a udeřila paličkou na maso. Pak ho hodila do koše na prádlo.

Když její partner uviděl v koupelně krev, řekla mu, že se řízla a poslala ho pryč. On ale zavolal sanitku. Záchranářům pak tvrdila, že si dítě odvezla porodní asistentka.

Lékař ale přivolal policisty a ti našli zraněnou holčičku v prádelním koši. Ta ještě tentýž den v nemocnici zemřela.

Utrpěla krvácení do mozku, zlomeninu lebky, pohmoždění mozkové tkáně, oděrky a krevní podlitiny. „Příčinou smrti byl úrazový otok mozku. Ten nemohl vzniknout následkem běžného porodu,“ uvedla soudní lékařka Helena Kvapilová.

Policie našla novorozence v prádelním koši (13. 8. 2017)

13. srpna 2017

Psychiatr a psycholožka se shodli na tom, že žena trpí duševní poruchou. „Jedná se o závislou poruchu osobnosti, která se mimo jiné projevuje podřizováním se jiným osobám nebo vystupňovanými obavami, že bude opuštěná,“ uvedl psychiatr Václav Fait.

Podle psycholožky Karolíny Malé se osoba s touto poruchou vzdává samostatných rozhodnutí. Když má o čemkoli rozhodnout, má pocity, že k tomu není kompetentní. Podléhá lidem, na nichž je závislá. Kvůli tomu je schopná lhát i podvádět.

Podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie ale byla obžalovaná schopná rozpoznat důsledky svého jednání.

Obžalované hrozí až výjimečný trest (16. 4. 2018)

16. dubna 2018

,