Samička Maruška oslavila na začátku února druhé narozeniny. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Plzeňská samička nosorožce Maruška brzy odjede do Francie za nápadníkem

  • 0
Dvouletá samička nosorožce indického Maruška se už brzy vydá na cestu z rodné plzeňské zoologické zahrady do nového domova. Koncem dubna se přestěhuje do Francie, kde na ni čeká partner Fanindra.

Novým domovem bude pro Marušku zoologická zahrada Touroparc. „Přes Velikonoce a první dvě dekády dubna je tedy poslední šance pozorovat Marušku v rodné zoologické zahradě s maminkou Manjulou,“ řekl mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Připomněl však také, že zoologická zahrada se možná dočká dalšího mláděte nosorožce indického. Maruščina matka Manjula je možná opět březí.

„Verdikt o nové březosti Manjuly bude vyřčen v následujících týdnech na základě rozboru vzorků trusu na Univerzitě veterinárního lékařství ve Vídni u profesora Franze Schwarzenbergera,“ upřesnil Vobruba.

Marušku pokřtil slavný rocker Alice Cooper

Maruška je podle Martina Vobruby v plzeňské zoo jedním z nejpozoruhodnějších odchovů, 2. února 2016 oslavila druhé narozeniny (více o tom čtěte zde).

Když přišla na svět, vážila 55 kilogramů, počátkem ledna 2016 však již měla 1070 kilogramů. V roce 2014 ji pokřtil jako kmotr americký rocker Alice Cooper.

Zoo Plzeň je třetí zoologickou zahradou v Česku, která rozmnožila jakýkoliv druh nosorožce. V České republice se dosud narodila čtyři mláďata nosorožce indického, z nichž tři byla odchována.

Maruška přišla na svět sedmnáct let po samičce Nově ze Dvora Králové nad Labem. Plzeňské trio Baabuu, Manjula a Maruška jsou v současnosti jediní nosorožci indičtí v ČR. V Evropě žije nyní ve 27 zoologických zahradách celkem 71 indických nosorožců.

Maruška v únoru oslavila druhé narozeniny (2. února 2016)

2. února 2016