Kostel na Zelené Hoře u Nepomuku má nový oltář z nerezu.

Kostel na Zelené Hoře u Nepomuku má nový oltář z nerezu. | foto: Ladislav Vaindl, 5plus2.cz

Kostel na Zelené Hoře má moderní oltář z nerezu, symbolizuje sílu víry

  • 2
Neobvyklý materiál použil sochař Václav Česák, když tvořil nový oltář pro kostel na Zelené Hoře u Nepomuku na Plzeňsku. Moderní šestimetrové dílo zhotovil z nerezu, který má znázornit nezničitelnost a sílu víry.

O podobě nového oltáře rozhodli sami obyvatelé regionu. Zároveň na něj i finančně přispěli.

„Když jsme zjistili, že původní zelenohorský oltář, který je v současnosti v Neurazech, by převoz nesnesl, rozhodli jsme se pro nový. Lidem jsme dali k dispozici tři návrhy. Během dnů, kdy byl zámek Zelená Hora přístupný, rozhodli o této podobě,“ vysvětlil Zdeněk Bartošek, starosta obce Klášter, pod kterou zámecký areál patří.

Zámek Zelená Hora u Nepomuku.

„Rozměry oltáře jsou 2,40 na 6 metrů. Zvolil jsem za materiál zrcadlový nerez, abych ukázal modernost této doby. Také jsem chtěl udělat kontrast mezi současným uměním a původní sakrální architekturou. V nerezu se odrážejí barokní prvky kostela,“ řekl autor oltáře Václav Česák.

Co se tvarosloví týče, inspiroval se originálem, který měl symbolizovat Strom života. „Rovněž jsem použil tvar stromu, který má připomínat dobu, kdy zde kázal svatý Vojtěch. Po jeho řeči se hora zazelenala,“ konstatoval autor.

Povrch oltáře zdobí vypískované barokní květy, jež byly součástí i toho původního. Z něj zůstala zachována i symbolika.

„V horní části je znázorněna boží trojice. Boží oko za zeleným sklem, holubice ducha svatého ve žlutém skle a červený kříž reprezentující božího syna. V dolní části je svatostánek s eucharistickými symboly ze žlutého a červeného skla,“ vyjmenoval Česák.

Biskupská mitra a berle na levé straně jsou symbolem svatého Vojtěcha, na pravé pak dvouramenný kříž s pěti hvězdami, atribut svatého Jana Nepomuckého.

„Zrcadlový nerez by měl znázorňovat nezničitelnost a sílu víry, která překonala všechno. Ani komunistům se nepodařilo ji zlikvidovat. Oltář se sem nakonec vrací. Za to chci poděkovat především lidem, kteří na něj přispěli. Hlavně pak kamarádům Zbyňkovi Šejbarovi a Petru Slavíčkovi. Ti mi velmi pomohli a velkou měrou se podíleli na tom, že zde oltář může být,“ podotýká sochař.

Pro Česáka je to již druhý výtvor svého druhu. První je v salesiánské kapli svaté Trojice v Plzni.

Opravy zelenohorského zámku, který v období komunismu sloužil jako kasárna, neustále pokračují. V současnosti se pracuje na zimní zahradě. Dílo za tři miliony korun by mělo být dokončeno letos.