Alexander Černý u Krajského soudu v Plzni.

Alexander Černý u Krajského soudu v Plzni. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Zranění řidiče nezajímali, staral se o psa. Osm let za tragickou nehodu platí

  • 27
Nejvyšší soud potvrdil rozsudek nad Alexandrem Černým, jenž si má kvůli tragické autonehodě u Tachova odpykat osm let ve vězení. Podle pravomocného verdiktu se dopustil usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a drogových deliktů. Podané dovolání Nejvyšší soud odmítl.

Alexandr Černý předloni v létě pod vlivem alkoholu a drog u Hošťky na Tachovsku nezvládl řízení a havaroval. Místo toho, aby se staral o stav spolujezdců, nechal se odvézt se svým psem do Plzně k veterináři. Jeden ze spolujezdců později v nemocnici zemřel.

Kvůli spojení s drogovými delikty hrozilo Černému osm až dvanáct let vězení. Krajský soud v Plzni mu uložil trest pod dolní hranicí trestní sazby. S tím ale nesouhlasil státní zástupce, který se proti rozsudku odvolal a Vrchní soud v Praze zpřísnil verdikt na osm let.

Černý nepopíral vinu na nehodě, odmítal ale tvrzení, že vědomě neposkytl spolujezdcům pomoc. Uvedl, že byl po nehodě v šoku, navíc viděl, že lidé z dalších aut zraněným pomáhají. Myslel si proto, že by tam lépe pomoci neuměl, a tak odjel s naříkajícím psem k veterináři. Vyjádřil lítost a vůli nahradit škodu pozůstalým.

Oba spolujezdci se při nehodě zranili. Osmadvacetiletý muž, který seděl na zadním sedadle, druhý den v nemocnici podlehl těžkým zraněním hlavy. Druhý spolujezdec několik dní ležel v nemocnici.

Po nehodě se zajímal o psa, zraněným nepomohl (10. 1. 2020)

10. ledna 2020