Fakultní nemocnice v Plzni má Nej sestřičku 2020. Marcela Prayerová je vrchní sestrou infekční kliniky. (1. 10. 2020) | foto: Petr Eret, MF DNES

Cenu beru jako poděkování všem sestřičkám, říká oceněná vrchní sestra

  • 0
Vrchní sestra infekční kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Marcela Prayerová zvítězila ve 12. ročníku soutěže Nej sestřička 2020. Cenu bere jako poděkování všem kolegyním.

Marcela Prayerová se probojovala mezi dvanáct finalistek a zvítězila s počtem 1007 hlasů z celkových 5672, které zaslala veřejnost.

„Cenu beru jako poděkování všem sestřičkám. Myslím, že i proto byli lidé ochotní hlasovat, možná se zúročilo i třicet let mé práce,“ uvedla paní Marcela, která byla po vyhlášení výsledků dojatá.

Podle ní je oceňování sester každý rok velmi dobrou propagací této nelehké práce. „My všechny zdravotní sestry doufáme, že se začne hlásit víc sestřiček do praxe,“ věří paní Marcela.

A proč je podle ní sester nedostatek? „Když mi bylo před 30 lety osmnáct a nastoupila jsem do praxe, byly jsme připravené na to, že můžou vznikat přesčasové hodiny. Mladé ženy dnes víc hledí na osobní život, chtějí cestovat. Za mého mládí takové možnosti nebyly,“ popsala.

Když prý zavzpomíná na dobu, kdy začínala, má pocit, že si veřejnost i lékaři práce sester více vážili.

„To se v dnešní hektické době trochu změnilo. Lidé mají mnoho věcí načtených z internetu a díky tomu jsme pod velkým tlakem otázek a připomínek. Tuto práci pak může dělat jen člověk, který chce pomáhat a je jí ochotný dát i něco navíc,“ uzavřela Marcela.

Zdravotnictví podle ní ale pomohlo lepší finanční ohodnocení sester. „Kvůli tomu už některé kolegyně přišly zpět do nemocnic,“ uvedla Prayerová. Podle ní je větší nedostatek sester v oblastech s vysoce specializovanou péčí, kde jsou větší nároky na vzdělávání.

„V intenzivní péči trvá delší dobu, než se sestra zaučí. Musí absolvovat ještě specializační vzdělání. Hotové sestře je pak kolem 30 let a krátce po zaučení odchází na mateřskou. Po mateřské s malými dětmi už některé z těchto sester chtějí nastoupit do klidnějšího provozu,“ přibližuje Nej sestřička roku 2020.

Podle ní se nedá popřít, že práce zdravotní sestry je hodně těžká, ale zároveň krásná. „A to je velká motivace, která mi vždy dá sílu pokračovat,“ shrnula paní Marcela.