První letošní sníh překvapil řidiče v Plzeňském kraji. Nehoda tří vozidel se...

První letošní sníh překvapil řidiče v Plzeňském kraji. Nehoda tří vozidel se stala mezi Svojkovicemi a Holoubkovem na Rokycansku. | foto: HZS Plzeňského kraje

V Plzeňském kraji napadl první sníh, řidiči neudrželi auta na silnicích

  • 15
Dva až tři centimetry sněhu a kluzké silnice překvapily během pátečního dne řidiče v Plzeňském kraji. Policisté od rána vyjížděli k několika desítkám dopravních nehod. Většina vozidel skončila v příkopech.

Bouralo se už od ranních hodin, kdy se teplota pohybovala kolem mínus tři stupně Celsia a tvořila se námraza.

Mezi Medovým Újezdem a Strašicemi na Rokycansku havarovalo před půl devátou osobní auto. „Komunikace jsou kluzké. Auto skončilo mimo silnici na boku. Naštěstí se nehoda obešla bez zranění,“ sdělil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

O několik minut později bouralo na Rokycansku další vozidlo, a to v obci Nová Huť. Řidič narazil do plynového sloupku u rodinného domu a lampy veřejného osvětlení. Také sem nemuseli záchranáři vyjíždět.

Během odpoledne napadlo po celém území Plzeňského kraje od dvou do tří centimetrů sněhu. „Policisté od rána vyjeli k několika desítkám dopravních nehod. Vzhledem ke špatnému počasí a náledí na vozovce žádáme řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti a přizpůsobili i rychlost jízdy,“ uvedla za policisty Michaela Raindlová.

Slabý poprašek překvapil šoféra na Domažlicku při jízdě mezi Novým Kramolínem a Vlkanovem. Po jedné hodině odpoledne sjel do příkopu. Při nehodě se zranila jednadvacetiletá žena, kterou záchranáři převezli do Domažlické nemocnice.  

Následovala nehoda na Plzeňsku mezi Stodem a Kotovicemi, kde auto skončilo v příkopu na střeše. Podle záchranné služby devětašedesátiletý muž utrpěl při kolizi středně těžké zranění, se kterým putoval do Stodské nemocnice.

Další osobní auto skončilo po nárazu do stromu v příkopě před Ostrovem u Stříbra na Tachovsku. Také z této nehody museli být přepraveni se středně těžkými zraněními do nemocnice dva lidé - šedesátiletý muž a jednadvacetiletá žena.

Další dva zraněné muže (ročník 1989 a 1971) odvezla záchranná služba po nehodě tří vozidel mezi Svojkovicemi a Holoubkovem do Rokycanské nemocnice. Utrpěli středně těžká zranění.

Podle meteorologů napadly v Plzni dva centimetry sněhu, v Přimdě na Tachovsku kolem tří centimetrů. „Sněhové přeháňky budou postupně ustávat a přecházet v déšť. V noci očekáváme dva stupně nad nulou,“ předpověděla  Jana Stacke z Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni.

Upozornila, že v sobotu bude vát silný vítr a teploty se budou pohybovat kolem šesti stupni Celsia. „V neděli bude maximálně devět stupňů nad nulou,“ dodala Stacke.