Stál při couvání na stupačce popelářského vozu a ten ho přimáčkl na sloup elektrického vedení. Muž skončil se středně těžkými zraněními v nemocnici. | foto: Policie ČR

Popeláři porušili předpisy, řidič při couvání přimáčkl kolegu na sloup

  • 6
Popelářský vůz přimáčkl v Čečovicích na Domažlicku na sloup elektrického vedení jednoho z pracovníků, který stál na stupačce. Stalo se to během couvání, kdy šofér vyjel mimo silnici. Podle policistů řidič vozu i jeho dva kolegové, kteří stáli v době nehody na stupačkách, porušili předpisy.

Nehoda se stala ve středu po šesté hodině ráno. Podle policie devatenáctiletý řidič popelářského vozu Mercedes Benz Actros i jeho dva kolegové porušili předpisy o bezpečnosti práce.

„Při couvání mírnou zatáčkou v nepřehledném úseku komunikace nezajistil pomocí způsobilé a náležitě poučené osoby bezpečné couvání. Vjel vpravo mimo silnici, kde narazil do sloupu elektrického vedení,“ popsala nehodu domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Při nárazu se zranil pětapadesátiletý pracovník, který v tu dobu stál na pravé stupačce vozu. „Při nehodě byl přimáčknut mezi vozidlo a betonový sloup elektrického vedení,“ upřesnila mluvčí.

Záchranná služba jej převezla na urgentní příjem plzeňské fakultní nemocnice na Lochotíně. „Utrpěl středně těžká zranění,“ sdělila za záchrannou službu Mária Svobodová. Doplnila, že muž byl při vědomí.

Alkohol u řidiče a jeho kolegy vyloučila dechová zkouška. 

Policisté však zjistili, že devatenáctiletý řidič, zraněný popelář i jeho kolega, který stál v době nehody na druhé stupačce, porušili předpisy.

Popelářský vůz totiž nesmí couvat, pokud na stupačkách někdo stojí. Navíc se ukázalo, že někdo vyřadil z provozu čidlo, které má couvání vozu za těchto okolností zabránit.

„Při ohledání vozidla jsme zjistili, že pod stupačku někdo vložil pracovní rukavici a tím vyřadil bezpečnostní čidla, která zablokují možnost couvání vozidla v případě, že na stupačce někdo stojí,“ vysvětlila Brožová.

Škoda na vozidle činí 20 tisíc korun. Dopravní nehodu dále vyšetřují  policisté dopravního inspektorátu v Domažlicích.