Řidič autobusu nepřežil střet s nákladním automobilem na silnici I/26 u Březí...

Řidič autobusu nepřežil střet s nákladním automobilem na silnici I/26 u Březí na Domažlicku. (23. září 2015) | foto: Policie ČR

Z tragického střetu s autobusem viní policisté řidiče nákladní soupravy

  • 5
Policisté obvinili z usmrcení z nedbalosti polského řidiče náklaďáku, který podle nich loni v září zavinil tragickou nehodu na Domažlicku. V zatáčce se střetl s protijedoucím autobusem, jehož řidič na místě zemřel.

Vážná nehoda se stala 23. září mezi obcemi Březí a Draženov na silnici I/26. Řidič nákladní soupravy MAN s přívěsem projel pravotočivou zatáčkou tak, že se levý přední roh přívěsu dostal do protisměru, kde se střetl s levou přední části protijedoucího autobusu značky Karosa.

Kabina nákladního vozidla byla po nehodě netknutá, jeho řidič vyvázl bez zranění, ale kabinu autobusu náraz zdemoloval. Jeho sedmatřicetiletý řidič na místě podlehl vážným zraněním. Nikdo další v autobusu tehdy necestoval.

Podrobné závěry znaleckého zkoumání lze shrnout tak, že pětatřicetiletý řidič nákladní soupravy jel příliš rychle na to, aby mohl zatáčkou projet bezpečně. Znalci také uvedli, že při nájezdu do zatáčky užil nesprávnou techniku jízdy. Proto ho nyní policisté obvinili z usmrcení z nedbalosti.

„Obviněný cizinec je stíhán na svobodě. Za trestný čin usmrcení z nedbalosti mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky,“ sdělila mluvčí domažlické policie Dagmar Brožová.