Richard Chodora se Zelenohorským pivem

Richard Chodora se Zelenohorským pivem | foto: Ladislav Vaindl, 5plus2.cz

Nepomuk má opět Zelenohorské pivo, ač pivovar skončil v roce 1936

  • 3
Navázat na tradici vaření piva na Zelené hoře u Nepomuku se nyní snaží skupina nadšenců. V sobotu na nepomucké pivní slavnosti přivezli Zelenohorské pivo. Zájemců o ochutnání bylo dost. Neobvyklost moku je v tom, že vaření piva na Zelené hoře ukončila hospodářská krize už v roce 1936.

Jakou chuť má Zelenohorské pivo? Návštěvníci nepomuckých pivních slavností to vědí od víkendu. Richard Chodora, který se podílel na znovuobnovení piva, naznačuje, že s jeho výrobou to není až tak jednoduché.   

 „Chtěli jsme si začít vařit vlastní pivo, ale pivovar nemáme. Necháváme si ho proto vyrobit. Před několika lety jsme začali s železnorudským pivovarem, letos jsme udělali změnu a pivo nám dělá pivovar v Čižicích,“ vysvětlil Richard Chodora ze serveru pivni.info, který se o znovuobnovení tradice také zasadil.

Podle něho mok na starý pivovar navazuje pouze názvem, nikoliv recepturou.

 „Ta je odlišná. Jde o klasický ležák, ve kterém je ale trochu více karamelového sladu, než bývá pro světlá piva obvyklé. Proto je i chuť trochu posunuta k polotmavému,“ říká Chodora.

Zelenohorské pivo není jediným nápojem, který je v současnosti spojený s Nepomuckem. Napít se zájemci mohou také pšeničného piva, které nese přímo název Nepomuk. To vzniká v bavorském pivovaru Bucher Bräu v Grafenau.

Zelenohorský pivovar byl součástí statku, který se nacházel pod místním zámkem a patřil knížeti Auerspergovi. Výrobce zlatavého moku se nacházel i přímo v Nepomuku. Jmenoval se Turkův a sídlil na místě, kde se dnes nachází Švejkův restaurant.

V současné době je běžné, že si různá sdružení nebo provozovatelé restaurací nechávají vařit piva v jiných pivovarech. To je třeba případ plaského Metternicha nebo piva Trpaslík, které si nechává vařit plzeňská restaurace U Trpaslíka.

Pivní slavnosti se v Nepomuku konaly už po třiadvacáté. Účastnily se jich pivovary z celé České republiky i z Německa.