Cestující, kteří chtějí jet z Plzně na Most, musí před nádražím nastoupit do autobusů náhradní přepravy. (Ilustrační snímek)

Cestující, kteří chtějí jet z Plzně na Most, musí před nádražím nastoupit do autobusů náhradní přepravy. (Ilustrační snímek) | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Na trati z Plzně na Most nejezdí vlaky, železničáři opravují koleje

  • 3
Trpělivost a pevné nervy potřebují v těchto dnech cestující na železnici mezi Plzní a Mostem. Správci kolejí se totiž pustili do oprav a stovky lidí budou až do 20. srpna přesedat do autobusů. Od soboty byl provoz omezený, od pondělí 13. srpna na mosteckou trať nevyjede ani jeden vlak.

Posnídá prášek proti nevolnosti, do tašky přidá minerálku a něco ke čtení. Takto vybavený bude v dalších dnech dojíždět počítačový technik Michal z Plas do Plzně a zpět. "V autobuse se mi odmalička dělá zle, tak jezdím kam se dá vlakem," říká pětatřicetiletý muž.

Teď mu ale nezbude nic jiného, než cestovat do práce autobusem. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) totiž začala s údržbou a opravami na mostecké trati. Až do pondělí 20. srpna po ní neprojede ani jedna souprava.

"Výluka probíhá v etapách. Od sobotních osmi hodin do pondělí 7:40 hodin jsme opravovali trať v úseku Kaznějov - Blatno u Jesenice - Žatec západ," upřesňuje mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Na první etapu naváže okamžitě druhá. "Bude trvat nepřetržitě do pondělí 20. srpna," říká Halla.

Správci kolejí během této doby budou opravovat mosty a propustky mezi Blatnem a Mladoticemi, kde se zaměří také na přejezd. Pustí se i do výměny pražců mezi Plzní a Třemošnou, pak přijde na řadu oprava třemošenského přejezdu a oprava mostu mezi Horní Břízou a Kaznějovem. Navíc ještě kolejáři svaří, navaří a obrousí výhybky na celé trati.

Největší omezení dopravy odstartovalo v pondělí 13. srpna, kdy na mostecké trati nejezdí už žádné vlaky. Stejně jako rychlíky je všechny nahradí autobusy. Dráhy si jich celkem objednaly čtrnáct. "Vzhledem k tomu žádáme větší skupiny cestujících, jako dětské tábory, turistické akce a podobně, aby nahlásily přepravu v Kontaktním centru ČD alespoň dva pracovní dny předem, a to buď telefonicky na čísle 840 112 113, nebo e-mailem info@cd.cz," říká mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Výlukový jízdní řád najdou zájemci na internetových stránkách www.cd.cz ve složce Vlakem po ČR - Jízdní řád - Traťové jízdní řády. Do zajetých kolejí se provoz na mostecké trati vrátí v pondělí 20. srpna po 16. hodině. "Bude to úleva. A nejen pro mě. Manželka jezdí dvakrát týdně s dvouletým synem na rehabilitace do Plzně a dostat se s kočárkem do plného autobusu není žádná slast," dodává Michal z Plas.

S komplikacemi musejí počítat koncem měsíce cestující na českobudějovické trati. Přibližně týden nepojedou osobní vlaky mezi Plzní a Blovicemi a rychlíky z Plzně až do Nepomuku a zpět. Místo vlakových souprav budou opět pendlovat náhradní autobusy. Dráhy jich objednaly kolem čtyřiceti.