Vlak se srazil s náklaďákem, trať z Plzně do Budějovic stála

  • 2
Při noční srážce s nákladním vlakem na přejezdu v Blovicích na Plzeňsku utrpěl vážné zranění devětačtyřicetiletý řidič nákladního auta. Nehoda přerušila provoz na trati z Plzně do Českých Budějovic, mezi Nepomukem a Plzní jezdila až do odpoledne náhradní autobusová doprava.

Nehoda se stala mezi jednou a druhou hodinou v noci a zastavila provoz na hlavní železniční spojnici Plzně a Českých Budějovic. Oprava trati může trvat až dva dny.

Mezi Nepomukem a Plzní jezdily náhradní autobusy. Dopravní omezení trvalo do 15:30 hodin. "Pak už se provoz postupně vrátil k normálu," sdělila regionální mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Vlak se střetl s autem řeznické firmy a na místo byli přivoláni i pracovníci kafilerie, zřejmě proto, aby zlikvidovali poškozené zboží, které auto vezlo.

Srážka náklaďáku s vlakem

"Při nehodě došlo k poměrně masivnímu stržení trakčního vedení v délce stovek metrů, spadly i čtyři sloupy vedení," popsal mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš s tím, že na trakčním vedení vznikla škoda ve výši 600 tisíc korun.

Na lokomotivě se škoda vyšplhala až na 750 tisíc korun. "To svědčí o tom, že se jednalo skutečně o silný náraz," podotkl Illiaš.

Nákladní auto v hodnotě dvou milionů korun náraz zcela zdemoloval. Celková škoda se tedy odhaduje na 3,3 milionu korun.

Na místě pracují technici, kteří musí trakční vedení obnovit. Obnáší to mimo jiné postavit nové sloupy vedení.

Řidič nákladního auta je podle informací iDNES.cz vážněji zraněn v oblasti obličeje. "Sanitka ho převážela do Fakultní nemocnice v Plzni," sdělil mluvčí krajské záchranné služby Václav Ondra.

Strojvedoucí vlaku zraněn nebyl, dechová zkouška ukázala, že alkohol nepil, řekl policejní mluvčí Koželuh. Řidič kamionu kvůli zraněním nemohl dechovou zkoušku na alkohol podstoupit. To, zda neřídil opilý, odhalí až rozbor krve. 

Příčinu nehody vyšetřuje policie a Drážní inspekce. Světelná výstražná signalizace na přejezdu byla v době nehody v činnosti.

,