Muzeum na demarkační linii v Rokycanech má nový přírůstek – funkční maketu francouzského tanku Saint Chamond. | foto: Ladislav Vaindl, 5plus2.cz

Tank měl víc bořit než střílet. Muzeum postavilo maketu pro filmaře

  • 8
Rokycanské Muzeum na demarkační linii získalo nový přírůstek. Je jím funkční maketa francouzského tanku Saint Chamond vzor 1917. Jde o jediný podobný exponát z období první světové války, který je v areálu k vidění.

„Stroj jsme postavili na žádost německé produkce pro natáčení filmu podle slavného románu Ericha Maria von Remarqua Na západní frontě klid. Vyrobili jsme dva, jeden už jsme po natáčení rozebrali, druhý jsme se rozhodli ukázat návštěvníkům našeho muzea,“ vysvětluje ředitel František Koch.

Podle něho byl tento kolos, který ve skutečnosti vážil kolem dvaadvaceti tun a pohyboval se rychlostí kolem 7,5 kilometru za hodinu, jednou ze slepých uliček vývoje tanků.

„V první světové válce se hledalo, co bude nejvýhodnější. Cílem tohoto stroje nebylo útočit palebnou silou na nepřátelské pozice. Měl za úkol prorazit opevnění zákopů a zátarasů. Proto má vpředu břit, který měl přetrhnout ostnaté dráty. Byl vybavený 75 mm kanonem,“ doplňuje.

Stavba makety trvala od letošního ledna do dubna.

„Postavili jsme ho na podvozku obrněného transportéru BVP1. Díky modelářům dnes seženete spoustu modelů, podle nichž můžete makety vyrábět. To byl i tento případ. Práce šla poměrně dobře, jen nýtování bylo trochu náročnější,“ uvedl Koch s tím, že jediný dochovaný originál tohoto tanku je vystavený ve vojenském muzeu ve Francii a je majetkem francouzského státu.

Muzeum, které se zaměřuje na vojenskou techniku a historii, se snaží svou expozici neustále rozšiřovat. „Chceme, aby návštěvníci, kteří se k nám často vracejí, mohli vždy vidět něco nového,“ dodává.

V současnosti probíhá údržba strojů, které poměrně dlouhou dobu nejezdily kvůli opatřením proti koronaviru. To je i případ T55AM2. „Když bylo muzeum zavřené, technika se nehýbala. Je třeba zkontrolovat kapaliny, dát baterky, vše promáznout,“ říká Jiří Vejvančický, který na úpravě stroje pracuje.