Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Muž chtěl zachránit sebevraha z ledové vody, sám se při skoku zranil

  • 3
Čtyřicetiletý muž zemřel v pátek po skoku do přehrady v plzeňském Českém údolí. Z ledové vody ho chtěl zachránit svědek, který si při skoku ve tmě poranil nohu. Tělo nešťastníka vytáhl po několika hodinách až policejní potápěč.

Muž skočil do vody deset minut před půl sedmou hodinou večer. Ve stejné době byl na místě i náhodný pětadvacetiletý svědek, který nejdřív zavolal na policejní linku a vzápětí do ledové vody sám skočil a snažil se muže zachránit.

„Chtěl muže vylovit, ale ve vodě ho nenalezl, prokázal velkou odvahu a sám se při skoku do vody zranil,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kroftová.

Na místě zasahovala policie, hasiči s čluny i policejní potápěč a záchranáři. Po několika hodinách se podařilo utonulého muže vytáhnout.

„Prvotním šetřením bylo cizí zavinění vyloučeno. Tomu nasvědčuje i výpověď svědka, který uvedl, že si muž odložil svršek a až poté skočil,“ popsala Kroftová.

Mluvčí zdravotnické záchranné služby Lenka Ptáčková uvedla, že svědek události si při skoku z hráze přehrady do vody způsobil středně těžký úraz dolní končetiny, s kterým ho záchranáři odvezli do Fakultní nemocnice v Plzni.

Jeden z plzeňských otužilců svědkovu akci komentoval tak, že i jemu šlo o život, pokud nebyl trénovaný otužilec, protože voda má v těchto dnech teplotu kolem osmi stupňů Celsia.

Mluvčí krajských hasičů Aleš Bucifal uvedl, že na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních a jedna jednotka dobrovolných hasičů. Na přehradě podle Bucifala zasahovaly tři čluny, utonulého nalezli hasiči v půl desáté večer.