Obžalovaný Daniel Štěrba před Krajským soudem v Plzni.

Obžalovaný Daniel Štěrba před Krajským soudem v Plzni. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Je to bouda, komplot, popřel muž u soudu objednávku vraždy exmanželky

  • 1
Dvacet let vězení hrozí Danielu Štěrbovi z Mariánských Lázní, který před Krajským soudem v Plzni čelí obvinění, že připravoval vraždu své exmanželky, aby přišel k penězům. Podle žalobce nabídl nájemnému vrahovi miliony, když získá kódy k účtům jeho bývalé ženy a pak zařídí, aby navždy zmizela.

Z mé bývalé manželky dostaneš kódy k účtům a pak zařídíš, aby zmizela, aby ji nikdy nikdo nenašel. Pro prasata je to srandička, ta zlikvidují všechno i s kostma. O peníze se podělíme, necháš si třetinu.

Tenhle plán měl podle státního zástupce Martina Rykla loni na podzim vynést šestapadesátiletému Štěrbovi zhruba 14 milionů korun. Nedostal ani halíř, ale teď mu hrozí 20 let vězení, možná i více.

Vousatý muž v pátek obšírně vysvětloval, že je absolutně nevinnou obětí a měl by být konečně propuštěný na svobodu. "Je to na mě perfektně připravená bouda. Komplot. Exmanželka se asi domluvila se snad dvacetkrát odsouzeným kriminálníkem, že on mě na dlouhou dobu odklidí, ale jí to bude něco stát. Policii se to hodilo, potřebovali si před koncem roku zvednout objasněnost," to jsou hlavní argumenty Štěrby, který do zatčení loni v listopadu prodával ve stánku v tržnici v Ostrově med a medovinu se svojí přítelkyní.

Důkazy jsou jen falzifikáty a snůšky lží, tvrdí Štěrba

Štěrbův plán policii prozradil muž, který měl ženu zavraždit. Informace o oběti měl podle spisu dokonalé. Aby se v současném bydlišti ženy ve středních Čechách nespletl, dostal její fotografie, popis jejích zvyklostí, detaily o tom, v jakém bytě bydlí, náhradní klíč od jejího auta i německé značky, jež měl na auto nasadit.
V posledních dnech před zatčením policisté Štěrbu nepřetržitě sledovali.

Muž však zarputile trvá na svém, že i důkazy, které proti němu policie má, jsou jen falzifikáty a snůšky lží. Připustil, že muži, o němž mluví jako o Pepanovi, dal fotografie své o generaci mladší exmanželky.

"Ale na nich byla i s dětmi. A o ty mi hlavně šlo. Od doby, co se s nimi žena odstěhovala, jsem je neviděl. Chtěl jsem jenom vědět, jestli nechodí jako šmudly, jestli netrpí nouzí. Když jsem je chtěl vidět sám, děti se otočily, asi zavolaly mámě telefonem a hned utíkaly pryč. Do obálky jsem žádný klíč od auta nedával, o tom nic nevím," snažil se vysvětlit soudu obálku s fotografiemi.

A rovnou k tomu dodal, že jeho bývalá žena rozhodně žádné miliony na účtech mít nemohla. "Exmanželka je mi lhostejná," prohlásil na její adresu. Soud při dalších jednáních bude vyslýchat svědky.

Štěrba je ale namočený ještě v jednom průšvihu. Pět plzeňských policistů je obžalovaných za to, že pro něj hledali v neveřejných databázích kompromitující materiály na lidi, které prý chtěl zdiskreditovat.