Recidivista na Plzeňsku zneužíval mentálně slabé dívky, i pětiletou

  • 5
Více než rok podle soudu Vladimír K. z Plzeňska zneužíval tři mentálně postižené holčičky ve věku od pěti do jedenácti let. "Já jsem zloděj, ale tohle bych holčičkám nikdy neudělal. To si na mě vymysleli jejich rodiče," tvrdí však i po odsouzení Vladimír K.

V malém městečku na Plzeňsku přebýval v malé dílně. Jen přes ulici měl domek, v němž žila sociálně slabá rodina. Dohodli se, že k nim Vladimír K. bude chodit chodit na obědy nebo ho tam třeba nechají vyprat prádlo. 

Jenže u toho nezůstalo. Vladimír začal podle obžaloby zneužívat a znásilňovat dvě malé dívky, přičemž nejmladší v té době bylo pět let. Jeho různým sexuálním praktikám neunikla ani jedenáctiletá dívka, která byla z trojice mentálně nejvíce retardovaná, a do rodiny často chodila.

Jak mohlo vše zůstat rok utajené i před rodiči dívek?

Vladimír K. používal metodu cukru a biče.

"Dětem nosil cukroví, povídal si s nimi, dával jim sto až 300 korun, dvěma koupil mobilní telefony. Takové chování děti od svých rodičů neznaly, v domku se nezřízeně pil alkohol a provozovaly různé sexuální orgie. Děti byly obžalovanému vděčné za náklonnost. Ale také dívkám vyhrožoval, že když něco řeknou, skončí v dětském domově," popsala soudkyně Ivana Růžičková.

Dívky v konání strýčka odnaproti neviděly nic divného až do doby, než se všechno provalilo.  

Vladimír K. tvrdí, že je nevinný. Vše jsou podle něj nejspíš výmysly rodičů dívek. "Já vím, že jsem se ničeho nedopustil, celý život kradu. Na starý kolena že bych se dával na děti? To je blbost," odmítá všechna obvinění.

Znalci ale dospěli k tomu, že děvčata popisují jen to, co skutečně prožila.

"Vzhledem k jejich intelektu by si nebyly schopné něco takového zapamatovat a opakovaně stejně popisovat. Nemohlo dojít k tomu, aby rodiče navedly děti ke křivému obvinění. Nenašli jsme u dívek ani případný motiv pomsty," uvedli psychologové, kteří osobně byli u policejních výslechů všech tří dívek.

Vladimír K. není podle sexuologů pedofilem. "Jeho jednání bylo náhražkou, když neměl dospělou sexuální partnerku. Využíval také služeb prostitutek," zaznělo u soudu. 

Verdikt soudu není pravomocný, Vladimír K, se proti němu okamžitě odvolal.

Kamarádku znásilňoval také jiný muž

Nejstarší z trojice dívek ale zneužíval a znásilňoval ještě jeden muž. Ten dívčině matce i školačce poskytl na nějaký čas ubytování na chatě, kde sám žil, protože rodina přišla o střechu nad hlavou. 

I když tvrdil, že se mu bezdomovkyně nabízely na chatě samy k sexu, mentálně retardovaná dívka vše popsala tak, že podle znalců nebylo pochyb, že vše skutečně prožila. Soudci chataři na podzim nepravomocně vyměřili sedmiletý trest.