Jiří Fremr dostal za útok na řidiče podmínku, kterou ale smazala amnestie. Ilustrační snímek

Jiří Fremr dostal za útok na řidiče podmínku, kterou ale smazala amnestie. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pracovnice ministerstva spravedlnosti dostala podmínku za křivou výpověď

  • 27
Analytička ministerstva spravedlnosti Gabriela Wagnerová dostala u Krajského soudu v Plzni roční podmínku za křivé svědectví. Podle verdiktu lhala při výslechu na policii i při hlavním líčení o případu, v němž byl republikový šéf Mladých konzervativců Jiří Fremr obžalovaný z napadení řidiče Miloše Knedlhanse.

Odvolací senát krajského soudu vyměřil osmadvacetileté ženě sedmiměsíční trest s roční zkušební dobou. Rozsudek je pravomocný, ženě hrozily až tři roky vězení.

Podle verdiktu lhala ve dvou výpovědích, které se točily kolem čtyři roky staré potyčky po oslavě májky v Plzni.

Republikový šéf Mladých konzervativců (politické uskupení s vazbou na ODS, pozn. red.) Jiří Fremr tehdy vážně zranil Miloše Knedlhanse. Wagnerová patřila do skupiny Fremrových kamarádů.

Podle soudu žena poprvé lhala jako svědkyně už při výslechu na policii, kdy označila Knedlhanse za útočníka, který zezadu napadl Fremra, jež se podle jejích slov nijak nebránil. Podruhé nepravdivě vypovídala i před soudem.

"Ničeho jsem se nedopustila úmyslně. Vypovídala jsem to, co jsem vnímala, jak jsem si to zapamatovala," hájila se Wagnerová. Navíc si stěžovala na nátlak při výslechu na policii a pak i u soudu.

Odvolací senát ale její argumenty odmítl. "U výslechu na policii byl advokát Jiřího Fremra. Ze záznamu hlavního líčení u Okresního soudu Plzen-město je zřejmé, že samosoudce projevil až neskutečnou trpělivost, když svědkyni opakovaně poučoval, aby popisovala jen to, co sama viděla. Aby to oddělovala to od toho, co se domýšlí nebo co slyšela od jiných," řekl předseda senátu Pravoslav Polák.

Když Wagnerová poprvé vypovídala na policii, popisovala vše tři čtvrtě roku po činu stejně, jako obžalovaný Jiří Fremr.

Před soudem ale Fremr výpověď částečně změnil. Připustil, že tam došlo z jeho strany k útoku. Wagnerová ale stále opakovala, že jako první zaútočil Miloš Knedlhans.

To je podle soudců v rozporu s tím, co se v noci na 1. května 2010 při potyčce v okrajové části Plzně skutečně odehrálo.

Obhájce Wagnerové Richard Lang se snažil přesvědčit soudce, že každý svědek vypovídá jinak, protože každý může vidět událost z jiného pohledu odlišně. Podle něj by tak mohl být postaven před soud každý svědek. Navrhoval proto, aby Wagnerovou zprostili všech obvinění.

Ale neuspěl. Soudce vysvětlil, že každý skutečně může vidět z jiného úhlu nebo jinou část skutku, ale nemohou tam být zcela zásadní rozpory.

Jiří Fremr (vpravo) u plzeňského soudu.

Naopak naznačil, že sedmiměsíční trest s roční zkušební lhůtou by mohl být dokonce i nepřiměřeně mírný pro člověka s právnickým vzděláním. "Proti rozsudku se odvolala jen obviněná, zpřísnit jsme jej nemohli," uvedl předseda senátu Polák.

"Jak je možné, že vychováváme generaci právníků, která místo aby se chovala podle práva, ztěžuje objasnění trestné činnosti tím, že před policejním orgánem a soudem lže?" podotkl. 

Podle spisu Fremr při návratu z májky nadával řidiči projíždějícího auta. Když vůz zastavil, Fremr řidiče Knedlhanse napadl a těžce mu poranil nohu. Pak kopal do auta, způsobil na něm škodu přes 50 tisíc korun.

Fremr dostal za útok podmínku, kterou ale smazala amnestie prezidenta Klause.

Státní zástupce pak dal podnět policii, aby prověřila, zda se Fremrovi kamarádi z právnické fakulty, kteří zpočátku tvrdili, že byl Fremr napaden, dopustili křivého svědectví.

Fremr sám je nyní souzen za křivé obvinění policistů i zbitého řidiče. Hrozí mu až osmiletý trest.