O debatu s prezidentem měli klatovští studenti velký zájem. Nejčastěji se ptali na uprchlickou krizi.

O debatu s prezidentem měli klatovští studenti velký zájem. Nejčastěji se ptali na uprchlickou krizi. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Zeman podpořil homosexuály. Mají stejná práva jako heterosexuálové, řekl

  • 244
Jako bojovník za práva homosexuálů se ukázal prezident Miloš Zeman při úterní besedě se studenty v Klatovech. Na dotaz jednoho z nich kritizoval slovenské referendum, v němž se lidé vyjadřovali k tomu, jaký svazek lze označit za manželství či zda páry stejného pohlaví mohou adoptovat děti.

Prezident během úterý pokračuje ve svých cestách po Plzeňském kraji. Dopoledne zamířil do Klatov, kde navštívil Střední školu zemědělskou a potravinářskou (SSZP). Setkal se s jejím vedením a také s řediteli některých dalších škol Plzeňského kraje.

Před polednem pohovořil také se studenty klatovských středních škol, kteří zaplnili celý sál i balkony. „Nebudu odpovídat na otázky čtené z papíru,“ řekl ještě před začátkem diskuze prezident. Právě kvůli předtištěným dotazům totiž nedávno vznikla aféra na Střední vinařské škole ve Valticích (více o tom čtěte zde).

V Klatovech se debata točila zejména kolem uprchlické krize. „Nesmíme se otáčet zády k ženám, dětem a starým a nemocným lidem. Ale mladí muži by měli bojovat ve své zemi,“ zopakoval svůj názor Zeman.

Jeden ze studentů se prezidenta zeptal na referendum o právech homosexuálů, které se nedávno konalo na Slovensku (více o něm čtěte zde). Občané se v něm měli vyjádřit k tomu, jaký svazek lze označit za manželství či zda páry stejného pohlaví mohou adoptovat děti. Referendum nakonec neplatí kvůli malé účasti.

Setkání s občany

Úterý
Blovice - 16:05 hod, Lidový dům

Středa
Kornatice - 11:10 hod, Kulturní dům

Mirošov - 12:35 hod, Domov Harmonie

„Toto referendum zásadně popíralo lidská práva homosexuálů. Jaký je váš názor na to, že něco takového může probíhat?“ dotázal se student.

Miloš Zeman odpověděl, že podporuje zákon o obecném referendu, který nyní leží v českém parlamentu. Podotkl, že referendum umožňuje občanům vyjádřit svoji vůli, má ale některá ekonomická a lidskoprávní omezení.

„Nemůže být položen dotaz: ‚Jste pro snížení daní?‘ Každý by odpověděl, že ano, protože by si neuvědomil důsledky. Druhé téma je lidskoprávní, nesmíte se ptát na otázku, která by vedla k omezování lidských práv,“ vysvětlil Zeman.

K tématu práv homosexuálů řekl, že sexuální orientace je naprosto soukromou věcí každého z nás. „Proto bych sem vůbec nepletl politiku. Práva homosexuálů jsou naprosto stejná jako heterosexuálů,“ prohlásil Zeman s tím, že taková otázka by v referendu vůbec neměla být schválena.

Ředitele školy Vladislava Smolíka zajímal názor prezidenta na regionální potraviny.

Na závěr se ještě prezident zapsal do Pamětní knihy školy SSZP a její studenti mu předali perník se znakem školy, který vlastnoručně vyrobili

Prezident obědval v hotelu Central v Klatovech, ke stolu s ním usedli pozvaní hosté z řad osobností Plzeňského kraje. Jako předkrm se podával ovárek s křenem a hořčicí, šumavský chléb, následovala kulajda se zastřeným vejcem a jako hlavní chod kuchaři připravili kančí medailonky se šípkovou omáčkou a červeným vínem a k nim bramborové dolárky. Sladkou tečkou byly domácí lívance s karamelovou omáčkou a čerstvým ovocem.

Návštěva prezidenta v kraji

Ve čtvrt na tři odpoledne dorazila prezidentská kolona do Chlumčan na Plzeňsku. Právě tam totiž sídlí společnost Lasselsberger, která je největším výrobcem keramických obkladů a dlažeb v ČR. Zeman se setkal s vedením firmy i se zaměstnanci. Jednatel společnosti Roman Blažíček mu předal originální dárek - podobiznu zpracovanou technologií HD printu na keramické dlaždici o rozměrech 60 x 60 centimetrů.

V 16 hodin se prezidentská kolona přesunula do Blovic. Prezident se pozdravil s představiteli obce a v Lidovém domě hovořil s občany. Prozradil, že před několika dny udělil první milost, dostal ji vážně nemocný pachatel (více o tom čtěte zde).

Svůj úterní program zakončil prezident podpisem do pamětní knihy města a také dekoroval prapor města stuhou prezidenta republiky.

Ve středu prezident svoji třídenní cestu po Plzeňském kraji zakončí. Zamíří do Kornatic na Tachovsku, do Mirošova a také na zámek do Zbiroha.

, ,