Agresivní policisté zůstali ve službě, Chovanec chce zveřejnit jejich prověrku

  • 1137
Policisté, kteří nevybíravě reagovali na řidiče z Karlovarska, když je v Plzni na výpadovce probliknutím upozornil na agresivní jízdu, nejsou zbaveni výkonu služby. Jejich zásah kritizoval i ministr vnitra Milan Chovanec, jenž volá po zveřejnění výsledků vyšetřování.

„Přihlížíme i k tomu, že s policisty nebylo v minulosti žádné kázeňské řízení pro nevhodné chování nebo jiný kázeňský prohřešek,“ vysvětlila plzeňská policejní mluvčí Martina Korandová.

Incident vyšetřuje policie interně. K jakému útvaru policisté patří, mluvčí opět nesdělila. Potvrdila, že se jedná o policisty z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

K případu se vyjádřil i ministr vnitra Milan Chovanec. „Ze zveřejněných záznamů je evidentní, že takto se policista chovat nesmí,“ uvedl ministr s tím, že s výsledky vyšetřování musí policie seznámit veřejnost.

Incident z druhé poloviny září vyšel najevo v minulých dnech. Řidič J. V. z Karlovarska zaregistroval agresivně jedoucí civilní mercedes, který chtěl podjet dodávku s označením invalidy. Řidiče „napomenul“ probliknutím.

„Řidič mercedesu ale reagoval agresivně. Posádka začala na muže pokřikovat a hrubě gestikulovat. Během toho řidič mercedesu zapnul sirénu, maják a nápis STOP,“ popsal incident právní zástupce napadeného muže Ronald Němec.

Mercedes poté zablokoval poškozenému cestu. Vystoupili z něj dva muži, jeden z nich držel v ruce pistoli, policejní průkaz nikoliv. „Řidič mercedesu napadl oznamovatele, vyrazil mu telefon z ruky a schytal i úder do hlavy,“ pokračuje Němec.

Protokol o zásahu šofér z Karlovarska nedostal.

Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje už dříve incident nevyvrátilo, prý jej už nějakou dobu řeší. Napadený řidič podal na oba policisty trestní oznámení, zabývá se jím Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Ta předvolala řidiče J. V. k výslechu a případ vede pouze jako neoprávněnou silniční kontrolu. S tím nesouhlasí právní zástupce poškozeného Ronald Němec.

Mluvčí GIBS Radka Sandorová předvolání nevysvětlila. „Trestní oznámení jsme přijali, ale více informací k tomu zatím podávat nebudeme,“ uvedla.

,