Společnost Mapron vyrobila pro Plzeň zatím padesát kusů map pro nevidomé a...

Společnost Mapron vyrobila pro Plzeň zatím padesát kusů map pro nevidomé a slabozraké. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Plzeň má hmatovou mapu pro nevidomé a slabozraké, je to světový unikát

  • 5
Jako jediné město na světě získala Plzeň hmatovou mapu pro nevidomé a slabozraké. Obsahuje dvě části - první zahrnuje historické centrum, druhá širší okolí. Zájemci si mapy mohou zapůjčit v Tyfloservisu.

„Mapa kombinuje průhledné plastové hmatové části s výrazným obrazovým doprovodem,“ vysvětluje Jiří Sulženko, programový šéf společnosti Plzeň 2015, která vznik mapy spolu s městem a krajem podpořila.

Společnost Mapron vyrobila celkem padesát kusů, po jednom dostaly Depo 2015 a turistické infocentrum, dvacet kusů získal Tyfloservis.

„Zde bude možné si je také zapůjčit. Víme, že Tyfloservis chce mapu využívat i při tréninku vodicích psů,“ nastínil Sulženko a dodal, že nevidomí budou moci díky nové pomůcce samostatně objevovat město. Každou cestu si budou moci také dopředu důkladně naplánovat.

Zbylé mapy putovaly do škol a dalších institucí. „Pokud chce někdo získat další informace, doporučujeme obrátit se na Tyfloservis nebo přímo Mapron,“ radí Jiří Sulženko.

Jednotlivé mapy jsou spojené do knížek, skládají se vždy ze stránky s detailní barevnou mapou s potiskem a popisky. Přes každý list je položena ještě průhledná hmatová stránka z plastu, ve které jsou vystouplé jednotlivé linie a místa. Součástí jsou také popisky v Braillově písmu.

Soubor podrobných reliéfních map Plzně v jednom sešitu pro nevidomé a slabozraké.

„Mapa hmatově rozlišuje jednotlivé bloky, ulice, názvy, zeleň i vodu. Nechybí informace o praktických věcech, jako jsou zastávky, přechody, semafory nebo schody. Nevidomí a slabozrací podle toho mohou výborně naplánovat cestu,“ pochvaluje si Sulženko.

Podle společnosti Mapron, která se na mapy pro nevidomé a slabozraké specializuje, je to poprvé, kdy je nějaké město zmapováno tímto způsobem. „To je skutečně unikátní, prý nic takového na světě neexistuje,“ konstatuje Sulženko.