Cestovní kancelář je pojištěna na 15,5 milionu korun, proto by všechny nároky klientů měly být bez problémů pokryty. Ilustrační snímek

Cestovní kancelář je pojištěna na 15,5 milionu korun, proto by všechny nároky klientů měly být bez problémů pokryty. Ilustrační snímek | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

První klienti zkrachovalé cestovky World Travel se vrátili do Česka

  • 11
První klienti zkrachovalé plzeňské cestovní kanceláře World Travel jsou zpátky doma. Ve čtvrtek odpoledne to potvrdila Union pojišťovna, která přepravu zajišťuje. Další stovky lidí zůstávají na dovolené v Řecku, Španělsku a Turecku. Cestovka ujišťuje, že se nemají čeho obávat.

CK World Travel ve čtvrtek oficiálně vyhlásila krach. Připouští, že měla problémy, podle jejího zástupce Miloše Siváka ji ale položila medializace problému s leteckou společností, kvůli níž ztratila důvěru zákazníků.

V zahraničí je nyní podle jeho slov 250 až 400 klientů. Toto číslo se průběžně mění. "Klienti, kteří jsou na dovolené, se nemusejí obávat komplikací, svoji dovolenou normálně dokončí," podotkl Sivák.

"Letošní sezona byla nejhorší za posledních dvacet let. Naše potíže ale nebyly fatální. Nebyla to finanční ztráta, ale spíše problém cash flow a sníženého obratu," uvedl pro iDNES.cz Sivák.

Krach cestovky podle jeho slov odstartoval drobný problém s leteckou společností, který se týkal čtrnácti klientů.

"Se všemi jsem hovořil a problém jsme vyřešili. Chytil se toho ale tisk a televize a tím jsme přišli o důvěru klientů, na níž naše podnikání stojí. Teď už nemůžeme fungovat, a proto musíme vyhlásit úpadek. A to přesto, že jsme v letošní sezoně bez problémů zajistili dovolenou 97 procentům všech našich zákazníků a patříme k cestovkám, které dlouhodobě mají nejnižší procento reklamací," říká Sivák.

Cestovní kancelář už nemá přístup ke svému účtu

Podotkl, že ještě nedávno cestovka neměla žádné dluhy. Letecké společnosti měly podle Siváka od firmy uhrazeno 97 procent objednávek na celou sezonu. "Teď už to ale tak není a nějaké peníze dlužíme. Kolik to je, nedokážu odhadnout. K našemu účtu už nyní nemáme přístup," sdělil Sivák.

CK World Travel, která sídlí na Klatovské třídě v Plzni, už nyní nepřijímá žádné nové objednávky. Případné zájemce o dovolenou, kteří se na ni ještě obráti, odkáže na spřátelené cestovní kanceláře a jejich nabídku.

Návrat klientů CK World Travel, kteří jsou v zahraničí, teď zajišťuje Union pojišťovna. "V úterý večer a ve středu jsme bezpečně přepravili první klienty CK World Travel zpět do vlasti," informovala ve čtvrtek odpoledne mluvčí pojišťovny Judita Smatanova. Doplnila, že pojišťovna nadále organizuje přepravu dalších klientů..  

Zároveň Union pojišťovna vyzvala všechny zákazníky, kteří si u CK World Travel zakoupili zájezd, aby písemně vznesli u Union pojišťovny nárok na odškodnění.

Cestovní kancelář je pojištěna na 15,5 milionu korun, proto by všechny nároky klientů měly být bez problémů pokryty.