Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Městská policie Bílina

Lupiče, zloděje a pobudy má z centra Plzně vyhnat 20 nových strážníků

  • 0
Neutěšenou situaci s množícími se případy přepadávání obchodníků a pouliční kriminality v centru Plzně se vedení radnice pokusí vyřešit zásadním posílením městské policie. Na pořádek a bezpečnost uprostřed Plzně začne v příštím roce dohlížet dvacet nových strážníků.

"Policisté už jsou ve výcviku, na přelomu února a března by měli být v ulicích. Z těchto lidí vznikne územní jednotka pro Plzeň-střed," vysvětlil radní pro bezpečnost Robert Houdek.

Noví policisté budou brázdit jen centrum města, jakýsi trojúhelník mezi hlavním vlakovým nádražím, centrálním autobusovým nádražím a Kauflandem. Právě v této lokalitě se rozmnožily drobné krádeže. Chodci si také stěžují, že je obtěžují bezdomovci.

Každou půl hodinu projde strážník svůj okrsek

"Každý z nových strážníků bude mít svůj okrsek, který projde za půl hodiny. Budou chodit po jednom, když na konkrétní situaci nestačí, povolají kolegu ze sousedního okrsku," přiblížil Michal Rybáček z vedení městské policie.

Strážníci by podle něj měli pracovat na dvě směny od osmi ráno do deseti večer. Kvůli novým lidem posílila radnice zhruba o desetinu roční 130milionový rozpočet. Ve městě je nyní 250 strážníků.

Plzeň podle Houdka čekají i další bezpečnostní novinky. "Se státní policií jsme se domluvili na společných hlídkách jednoho strážníka a jednoho policisty, díky čemuž by měla hlídka víc pravomocí," přiblížil Houdek.

Podle něj už nesmí být městská policie braná jen jako botičkovací subjekt, ale opravdu jako pomoc občanům v nouzi.