Loupež auta na křižovatce vypadala jako manželská hádka, muži hrozí 10 let

  13:05
Kriminalisté obvinili hned z několika trestných činů pětatřicetiletého muže, který v pondělí v Plzni na rušné křižovatce uloupil auto řidičce čekající na semaforech. Donutil ji vystoupit i s dítětem. Policisté muže dopadli později na jižním Plzeňsku v jiném odcizeném voze.

Muž v Plzni ukradl ženě auto poté, co zastavila na křižovatce a donutil ji i s dítětem vystoupit. Na útěku před policií pak sebral ještě jeden vůz. (17.2. 2020) | foto: Policie ČR

„Muž z jižního Plzeňska byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, přečinu vydírání, přečinu neoprávněné užívání cizí věci a přečinu poškození cizí věci,“ sdělila policejní mluvčí Ivana Jelínková.

Policisté zároveň navrhli umístit muže do vazby, o tom rozhodne soud. Obviněnému hrozí trest od dvou do deseti let vězení.

Podle policie muž krádež vozidla vysvětlil tím, že si mimo Plzeň potřeboval vyřešit nějaké osobní záležitosti a neměl se tam jak dostat. Proto zvolil tento způsob. Žádnou zbraň při loupeži neměl. 

Incident se odehrál v pondělí kolem půl druhé odpoledne na Klatovské třídě v Plzni. Když před semaforem na červenou zastavila řidička s Fordem Focus, neznámý muž si jakoby nic otevřel dveře u spolujezdce a nasedl.

Řidičku pak přinutil z vozu vystoupit, ven se naštěstí dostalo i její dítě. Pak pachatel šlápl na plyn a ujížděl pryč z Plzně.

Kateřina Merhautová, která seděla v autě hned za fordem, si myslela, že se ve voze před ní jen intenzivněji hádají manželé.

„Vůbec by mě nenapadlo, o co se jedná. Slyšela jsem pískání kol a auto projelo na červenou. Když jsem pak četla, co se stalo, běhal mi mráz po zádech. Jsem z celé té situace ještě teď v šoku,“ uvedla řidička.

Incident viděla i další žena. „Mířila jsem pěšky na tramvaj, ale než jsem k ní došla, všimla jsem si rychle jedoucího auta. Myslela jsem si, že ta malá holčička jen upadla, a proto pláče. Ta paní ani o pomoc nikoho nežádala,“ vzpomíná svědkyně události, jejíž jméno má redakce k dispozici.

Muž už měl dříve problémy s dodržováním zákonů

Svědci i oloupená řidička volali na policii. Na základě popisu se podařilo policistům vytipovat čtyřiatřicetiletého muže jako možného pachatele. „V minulosti už měl problémy s dodržováním zákonů,“ naznačil informovaný zdroj.

S fordem zamířil na jižní Plzeňsko. Auto odstavil v Oplotu a hned tam ukradl jiné, od kterého majitel jen na chvilku odešel. S novým vozem zamířil po silnicích, lesních i polních cestách přes Přeštice a další obce směrem na Nepomuk.

To už měl v zádech několik policejních hlídek, ve vzduchu měla policie i vrtulník. Jeho šílenou jízdu ukončila v Kokořově zásahová jednotka, která prchajícího zpacifikovala.

Nediskutujte a zmizte, radí odborník při přepadení ve voze

Už před 16 roky policisté v Plzni řešili podobný případ. S tím rozdílem, že pachatel po usednutí na místo spolujezdce na parkovišti nákupního centra na okraji Plzně na řidičku namířil pistoli. Přepadená žena musela lupiče vozit tři čtvrtě hodiny po městě, pak ji vyhodil i s ročním dítětem z auta. Vozidlo našli po několika dnech policisté na Olomoucku.

Forenzní psycholog Štěpán Vymětal radí řidičům, do jejichž auta se dostane podobný pachatel, aby se pokusili dostat ven.

„Vykliďte pole. Nediskutujte. Zmizte. Může jít o život. I když je člověk vytrénovaný a vycvičený, přece jen v autě není příliš prostoru,“ vysvětluje odborník.

Svá doporučení opírá o to, že jako přepadený řidič nikdy nevíte, kdo je proti vám, v jakém je stavu, jaké má úmysly. Připomněl, že se už setkal s případy, kdy byl řidič napadený v autě nožem nebo jinou zbraní. Oběť má omezené šance na obranu. „Život a zdraví jsou přednější než majetek. Vždycky. To si uvědomte,“ říká Vymětal.

Podle bezpečnostních expertů se podobným přepadením dá i částečně předcházet. Pachatele může odradit, když mu nepůjdou otevřít dveře. U starších aut je možné před vyjetím zevnitř uzamknout centrální zamykání, novější vozy mají ve standardní výbavě automatické zamykání dveří, když auto dosáhne rychlosti asi patnácti kilometrů v hodině.

„Automatické zamykání dveří bylo vytvořeno právě kvůli bezpečí posádky vozidel. Kromě dveří se automaticky zamkne také kufr, takže nikdo cizí ho během jízdy neotevře. A to i tehdy, když řidič nepoužil centrální zamykání. Takto jsou dnes již standardně vozidla vybavena. Zabezpečení lze na přání zákazníků různě nakonfigurovat, záleží na konkrétních požadavcích. Pokud auto s aktivovaným centrálním zamykáním havaruje a aktivují se airbagy, zamknuté dveře se automaticky odemykají,“ vysvětlil technik Karel Mulač z automobilky Škoda Auto.

Odborníci se shodují: V autě se zamykejte

Může se stát, že řidiče postihne například zdravotní indispozice a s autem zastaví.

„V tu chvíli je vůz stále zavřený. Pokud řidič není schopen sám vystoupit z vozidla, nezbývá než rozbít okno,“ uvedl Mulač s tím, že takových případů je ve srovnání s dopravními nehodami, kdy se dveře automaticky odemknou, jen minimum.

Také podle mluvčího českého automotoklubu Igora Siroty by se řidiči zamykat měli. Zvláště ve velkých městech, kde hrozí, že ze sedačky u spolujezdce či ze zadních sedaček někdo ukradne kabelku, mobil nebo notebook.

„Stává se to, ale není to obvyklé. Zloděj stojí na červené u silnice, dívá se do aut a když se mu něco zalíbí, prostě si otevře dveře a věc vezme. Mezitím skočí zelená, šoféři za okradeným řidičem už troubí, aby se rozjel, a než zaparkuje auto tak, aby nepřekážel ostatním, zloděj je pryč,“ řekl Igor Sirota. Doplnil i zkušenost svého známého, kterému do auta nasedla cizí psychicky nemocná žena.

  • Nejčtenější

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

Demolice Skleněného pekla je na spadnutí, Plzeň se zbaví černé stavby

17. března 2024  10:09

Už asi jen týdny zbývají do doby, kdy se Plzeň zbaví jedné z nejostudnějších staveb – takzvaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadávala mi, nožem jsem ji trefil do krku, říká muž souzený za pokus o vraždu

18. března 2024  8:36,  aktualizováno  12:21

Rasisticky mi nadávala, chrstla mi na záda savo a dala mi facku. Tak se u Krajského soudu v Plzni...

V Klatovech po napadení zemřel senior, podezřelými jsou vnučka a její přítel

18. března 2024  9:40,  aktualizováno  20:46

Plzeňští kriminalisté od nedělního večera vyšetřují vraždu seniora v Klatovech. V souvislosti s tím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jablonec - Plzeň 1:2, vyloučení domácího Polidara trestal v závěru Chorý

17. března 2024  14:24,  aktualizováno  19:30

Plzeňští fotbalisté navázali na povedený pohárový čtvrtek a postup do čtvrtfinále Konferenční ligy,...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

V Klatovech po napadení zemřel senior, podezřelými jsou vnučka a její přítel

18. března 2024  9:40,  aktualizováno  20:46

Plzeňští kriminalisté od nedělního večera vyšetřují vraždu seniora v Klatovech. V souvislosti s tím...

Bývalé manažery Škody JS soud zprostil obžaloby ze zpronevěry 300 milionů

18. března 2024  14:35

Krajský soud v Plzni zprostil obžaloby čtyři bývalé vysoké manažery společnosti Škoda JS. Státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...