Zrekonstruované Loosovy interiéry v domě na adrese Bendova 10 v Plzni.

Zrekonstruované Loosovy interiéry v domě na adrese Bendova 10 v Plzni. | foto: Plzeň- Turismus

Jeden z nejkrásnějších bytů od Loose bude bojovat o prestižní cenu

  • 0
O prestižní mezinárodní ocenění se bude ucházet interiér od světoznámého architekta Adolfa Loose, který se nachází v domě v Bendově ulici 10 v Plzni. Město totiž projekt rekonstrukce bytu přihlásilo do soutěže Cena Evropské unie pro kulturní dědictví/Europa Nostra pro rok 2016.

„Cena Evropské unie pro kulturní dědictví/Europa Nostra je nejprestižnější ocenění v Evropě v oblasti kulturního dědictví. Jde o uznání práce architektů, řemeslníků, odborníků kulturního dědictví, dobrovolníků, škol, místních komunit, vlastníků dědictví a médií,“ přiblížil náměstek primátora Martin Baxa z ODS.

Městská společnost Plzeň - Turismus, jež provozuje prohlídkové trasy Loosovými interiéry, je přesvědčena, že projekt rekonstrukce bytu v Bendově ulici 10 má dostatečné kvality na to, aby mohl být do této prestižní soutěže přihlášen.

V případě získání finanční ceny bude o jejím dalším využití rozhodovat město Plzeň.

„Případný zisk jakéhokoliv ocenění by však byl především významným přínosem z hlediska zviditelnění města Plzně a Loosových interiérů na kulturní mapě Evropy,“ doplnil Baxa.

Byt Viléma a Gertrudy Krausových patří k nejkrásnějším plzeňským bytovým realizacím Adolfa Loose. Interiér vznikl pro potřeby chemického odborníka Viléma Krause a jeho ženy Gertrudy mezi lety 1930 až 1931.

Na konci 30. let postihl rodinu pohnutý osud, podobně jako většinu ostatních vlastníků plzeňských bytů realizovaných Loosem. Vilém Kraus odešel v roce 1939 do Anglie, aby tam připravil nové zázemí pro rodinu. Jeho žena a děti však už nestačily emigrovat a zahynuly ve vyhlazovacích táborech. Dům zabavili Němci, od roku 1954 byl v národní správě. Od státu jej Plzeň získala v roce 1994.

Rekonstrukce bytu stála více než sedm milionů korun, na dalších 800 tisíc vyšla úprava části společných prostor domu.