(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Topič, MAFRA

Za prodej vily pod cenou dostala bývalá šéfka kočičího spolku podmínku

  • 5
Bývalá předsedkyně plzeňského spolku Kočka mezi lidmi Anna Havlíčková je podle soudu vinna, že výrazně pod cenou prodala vilu odkázanou opuštěným zvířatům a způsobila tak několikamilionovou škodu. Dostala dvouletou podmínku a spolku musí zaplatit 2,2 milionu korun.

Okresní soud Plzeň-město obžalované vyměřil roční trest odnětí svobody s podmínečným odkladem na zkušební dobu dvou let. Dnešní rozsudek není pravomocný.

Šestašedesátiletá Anna Havlíčková se proti němu okamžitě odvolala. Státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání.

Za porušení povinnosti při správě cizího majetku jí hrozil až pětiletý trest.

„Musela si být vědoma toho, že prodává majetek pod nižší cenou, než byla jeho skutečná hodnota. Podle posudku znaleckého ústavu byla hodnota nemovitosti vyčíslena přes šest milionů korun,“ odůvodnila verdikt soudkyně Bohdana Kučerová.

Havlíčková vinu od počátku popírá. „Nikdy bych kočkám neuškodila. Byla jsem ta, která spolek zakládala a dělala pro něj maximum,“ uvedla dnes v závěrečné řeči.

Žena odkázala mnohamilionový majetek dvěma spolkům

Alena Tomšíková z Plzně, která zemřela před osmi roky, se rozhodla odkázat svůj mnohamilionový majetek rovným dílem dvěma plzeňským spolkům - Lize na ochranu zvířat a Kočce mezi lidmi. 

Podle notáře dům s pozemkem v lukrativní oblasti v plzeňské části Lochotín a chata v Krsech na Plzeňsku měly hodnotu zhruba 10 milionů korun.

Pro dědické řízení byla hodnota plzeňských nemovitostí odhadnuta na 6,8 milionu korun. Jenže předsedkyně spolku Kočka mezi lidmi Anna Havlíčková nechala vypracovat nový odhad a dům s pozemkem podle státního zástupce prodala nevýhodně za 3,8 milionu korun, a to bez výběrového řízení.

„Porušila tím důležitou povinnost opatrovat nebo spravovat svěřený majetek. Občanskému sdružení tím způsobila škodu více než tři miliony korun,“ uvedl státní zástupce Libor Řeřicha.

loni v březnu soud vyslýchal znalce, kteří zpracovali předchozí posudky. Jeden hodnotu pozemku a staveb ohodnotil na 3,8 milionu korun, druhý na sedm milionů. Soudkyně proto nechala zpracovat posudek znaleckým ústavem.

Výsledkem bylo, že hodnota je přes šest milionů korun. „Takovéto pozemky v atraktivním zastavěném území nejsou běžně ke koupi, nenabízejí se na běžném trhu. Klíčová je jich poloha,“ uvedla již dříve zpracovatelka posudku Ivana Zounarová.

Nový vlastník za nemovitost zaplatil přes osm milionů

S tím nesouhlasila obžalovaná. Mimo jiné argumentovala tím, že v téměř stejné době, kdy došlo k prodeji domu z dědictví, nemocnice prodávala mnohem větší pozemek jen asi o 500 metrů dál. Nabízeli jej za osm milionů, ale nikdo ho nekoupil. Po dvou letech jej s povolením ministerstva financí prodali asi za 4,5 milionu.

Na to státní zástupce Libor Řeřicha reagoval, že jde o nesrovnatelné případy. „Pozemek prodávaný nemocnicí je strašně daleko, je tam i stavební uzávěra. Tam nepostavíte ani plot,“ podotkl.

Pozemek s domem, který Alena Tomšíková odkázala zvířecím spolkům, už má dalšího majitele. Souzená Havlíčková ho prodala na 3,8 milionu. Nový nabyvatel jej prodal a nový vlastník za něj zaplatil přes osm milionů.

Z původních 3,8 milionu korun z prodeje získala Liga na ochranu zvířat tři miliony korun, kočičí spolek 800 tisíc korun. „My v lize jsme se domluvili, že náš podíl odprodáme za tři miliony, což byla polovina z nejvyšší nabídky, jaká se objevila od potenciálního kupce,“ řekl ředitel Ligy na ochranu zvířat Martin Kuna.

,