Ubytovna v areálu bývalých janovických kasáren.

Ubytovna v areálu bývalých janovických kasáren. | foto: Jitka Kubíková Šrámková, MF DNES

Lidé v Janovicích podepisují petici proti ubytovnám pro sociálně slabé

  • 13
Ubytovny, ve kterých žijí sociálně slabší lidé, se staly trnem v oku obyvatel Janovic na Klatovsku. Starousedlíci sepsali petici proti sociálním dávkám, svůj podpis už připojila čtvrtina obyvatel dvoutisícových Janovic.

"Ubytovaní závislí na sociálních dávkách většinou nepracují. Proto dochází k častému narušování veřejného pořádku, nárůstu kriminality, především krádeží a distribuce drog," uvedl tajemník janovické radnice Jiří Šulc.

Mluvčí policistů na Klatovsku Dana Ladmanová uvedla, že v loňském roce zaznamenali v obci a jejím okolí 65 trestných činů a 254 přestupků.

Obyvatelé Janovic nad Úhlavou v petici argumentují tím, že kdyby stát neplatil štědré sociální dávky včetně příspěvků na ubytování, nikdy by v jejich obci nevznikla ubytovna plná lidí bez práce, z nichž zhruba tři čtvrtiny tvoří Romové.

"Nikdo z mé ubytovny nebyl stíhaný, žádné problémy v obci nedělá. Ani já s těmi lidmi žádný problém nemám," brání se Jiří Nový, klatovský podnikatel, do jehož byznysu patří i několik ubytoven. Jedna z nich je v centru Janovic.

"Z naší ubytovny nikdo žádné problémy nedělá. Ti z kasáren sem chodí maximálně nakupovat, nevšimla jsem si, že by tu dělali problémy, já tu petici nechápu," říká paní Adéla, která žije ze sociálních dávek na ubytovně v centru Janovic. S romským přítelem mají dvě děti ve věku dva roky a půl roku.

Ze sousedních bytů se ztrácely sušáky a kočárky

Jiné zkušenosti mají podle svých slov lidé, kteří žijí v pěkných bytech, jež vznikly v kasárnách. V areálu je i mnohem větší ubytovna pro 130 lidí podnikatele Dušana Popelky.

"Ze začátku se tu ztrácely sušáky, kočárky, některé věci se potom našly na ubytovně. Teď je to lepší, když sem policie častěji jezdí, a radnice navíc najala bezpečnostní agenturu," líčí obyvatelka jednoho z bytů, který rodina koupila ještě předtím, než se před třemi lety ubytovna naplnila.

Průšvih Romů je podle Nového v tom, že jsou velmi družní a často si zvou hosty. "Proto jsem zavedl knihu ubytovaných, aby se jim to trochu znepříjemnilo, aby byla alespoň nějaká evidence. Neexistuje, aby tu někdo přespával načerno, každý večer děláme kontrolu," připomíná Jiří Nový.

Ubytování u něj měsíčně stojí do 4 500 korun na osobu. "Většinou je to kolem čtyř tisíc korun, v tom je elektřina, topení, plyn, úklid chodeb, vyvážení kontejnerů, běžné údržby. Každá buňka má své měření teplé vody a elektřiny," shrnuje Nový.