Jeden ze snímků, které na Facebook poslali milovníci Šumavy a jejích zvířecích obyvatel.

Jeden ze snímků, které na Facebook poslali milovníci Šumavy a jejích zvířecích obyvatel. | foto: Archiv Správy NP a CHKO Šumava

Šumavu ovládla mánie fotografování plyšáků. Snímky putují na Facebook

  • 8
Šumavu zachvátila "plyšová" turistika. Majitelé zvířátek, která se prodávají ve zdejších informačních střediscích, totiž začali s plyšáky cestovat a na nejhezčích místech Šumavy je fotografují. Kvůli tomuto fenoménu už vznikla i speciální stránka na Facebooku a správa parku vyhlásila soutěž o nejhezčí snímky.

Rys na nafukovací lodi u řeky, výr velký u sovích voliér v Borových Ladech, netopýr visící ze stromu nebo veverka, která se rozhlíží do krajiny z dřevěného sloupku plotu. I tak vypadají fotografie, jejichž hlavními hvězdami jsou právě šumavští plyšáci.

Když správa parku zaznamenala tuto novou zálibu turistů, založila facebookovou stránku Plyšáci na Šumavě, kam denně přibývají fotografie plyšových obyvatel Šumavy z těch nejhezčích míst národního parku.

Plyšáci na Šumavě

Autoři nejzajímavějších snímků se mohou těšit na odměnu. "Milovníci plyšáků a Šumavy mohou fotit během celého podzimu až do 30. listopadu. Poté odborná porota vybere deset snímků. Jejich autoři dostanou plyšáka podle vlastního výběru," řekl mluvčí národního parku Šumava Pavel Pechoušek s tím, že snímky lze zasílat i na e-mail sumava@npsumava.cz.

Plyšová zvířata, která jsou na Šumavě doma, začala informační střediska nabízet na konci října. Návštěvníci si mohou vybrat z třinácti druhů od rysa, přes vlka, lišku, ježka až po vydru.

Kvůli velkému zájmu budou zvířátka od 18. listopadu k mání také v e-shopu a do nabídky nově přibudou ještě jelen, medvěd nebo divoké prase.

Hračky stojí od 150 do 350 korun a výtěžek z prodeje pomůže při péči o zraněná zvířata ve stanici pro handicapovaná zvířata na Klášterci na Prachaticku.

Z plyšáků se budou v lednu příštího roku radovat i děti, které se léčí v Motolské nemocnici v Praze. "Na začátku letošního roku jsme do Motola vezli knížky šumavských pohádek Matýskovo putování. Teď odvezeme dětem naše plyšáky,“ uzavřel Pechoušek.