v plzeňské zoo se narodila mláďata vzácného lva berberského.

v plzeňské zoo se narodila mláďata vzácného lva berberského. | foto: Lenka Václavová

V plzeňské zoo se narodila dvě vzácná lvíčata, jsou to kluk a holka

  • 1
Plzeňská zoologická zahrada má další důvod k radosti, samici vzácného lva berberského se narodili dva potomci. O lva a lvici se šestiletá Tamika vzorně stará, ale návštěvníci lvíčata zatím neuvidí. Aby měla potřebný klid, je jejich vnitřní pavilon uzavřen.

Šestiletá samice Tamika přivedla potomky na svět minulý týden v úterý. Novými přírůstky vzácného lva berberského se zoologická zahrada pochlubila až dnes. 

„V úterý jim byl týden a můžeme říct, že samice se o potomky vzorně stará. Aby ale měla potřebný klid, pavilon Svět africkým savců jsme až do odvolání  uzavřeli,“ upozornil mluvčí zoo Martin Vobruba.

V plzeňské zoo se narodila vzácná mláďata lva berberského. Šestiletá samice se o potomky vzorně stará.

Prozatím se tedy návštěvníci musejí spokojit alespoň s jejich fotografiemi.

„Jak jen to bude možné, pavilon začneme postupně otevírat. Zpočátku na dvě až čtyři hodiny denně. Záležet bude na tom, jak se mláďatům bude dařit, jak rychle porostou,“ upřesnil Vobruba.

Tamika je již několikanásobnou matkou. V roce 2016 porodila samici Amiru, o dva roky později trojčata . Mladá lvice dostala jméno Damali a její bratři Deema a Dabir. 

Amira ale už v plzeňské zoo není.  V uplynulých měsících odcestovala do nového domova v rakouském Herbersteinu, kde je již matkou trojčat.

„Do různých francouzských zoologických zahrad odjel také samci Baqir a Deema a samice Luisa. Jako poslední se chystá k odjezdu více než dvouletý Dabir. Pro něj se dokončuje nová expozice v zoo Chleby,“ vypočetl mluvčí.

Než se tak ale stane, návštěvníci ho mohou v plzeňské zoo vidět ve venkovním výběhu. Spolu s ním se tam prochází desetiletý Mates, který je novopečeným otcem dvou mláďat.