Letečtí akrobati i koncert. Diváky v Plasích bavil Den ve vzduchu

  • 1
Miloš Ramert tančící po nebi v kluzáku z Glider Aerobatic Clubu Benešov sklidil v sobotu největší potlesk diváků na víkendovém svátku létání a největší letecké show na západě Čech - Dnu ve vzduchu v Plasích na severním Plzeňsku.

Návštěvníky zde vedle letadel potěšil i improvizovaný kemp americké armády se skupinou džípů, letecký trenažér nebo různé hry pro děti, třeba obří skluzavky či trampolíny nebo autíčka na dálkové ovládání. Nechyběl ani koncert.

Z nedaleké Hromnice dorazila již po čtvrté Lucie Chmelířová se synem a otcem. „Nejvíc se těším na gripeny,“ uvedl syn Jan, kterému hned na začátku akce dědeček koupil brokovnici v plastovém provedení. 

„Vždycky jíme, nakupujeme a koukáme, snad bude pěkné počasí,“ přála na začátku programu Lucie Chmelířová. To se vyplnilo jen částečně, protože se na chvíli spustil déšť. Nesplnila se však předpověď, podle které mělo pršet větší část dne. Některé lidi však předpověď počasí zřejmě odradila, protože diváků dorazilo méně než v jiných letech – zpravidla přijíždí kolem šesti tisíc lidí za den.

Show nad hlavami

Podle gripenů si můžete nařídit hodinky,“ hlásil na začátku letecké části průvodce leteckým odpolednem František Lukeš. Měl pravdu, protože v půl druhé se dvě nadzvukové víceúčelové stíhačky JAS-39 Gripen z výbavy Armády České republiky objevily. 

Bojové letouny  nejprve několikrát proletěly nad hlavami nedočkavců a pak předvedly několikaminutovou show proloženou otočkami či střídáním rychlejších a méně rychlých částí. 

Počasí ve Švýcarsku nedovolilo, aby v sobotu dorazila švýcarská skupina 46 Aviation. Manželský pár Emiliano a Danielle Del Bueno měl předvést, že přímo za letu může žena chodit po křídlech letadla. Diváci se museli spokojit omluvou prostřednictvím videopřenosu. Mohli však obdivovat historický dvouplošník z 2. světové války Polikarpov Po-2 zvaný Kukuruznik pilotovaný Petrem Handlíkem. 

František Lukeš upozornil, že letoun byl vyroben v roce 1937, po službě v sovětské armádě za 2. světové války sloužil v jugoslávské armádě a v roce 1967 byl předán slovenskému aeroklubu, kde létal do roku 1975. Pak prodělal několik rekonstrukcí a nyní jej vlastní Aeroklub Mladá Boleslav. 

Diváky si získalo i vystoupení parašutistů.

Program pokračuje v neděli

V Plasích nezapomínají ani na kulturu. Tentokrát dorazila sympatická čtyřka z Nizozemska. Tři zpěvačky a zpěvák a trumpetista v jedné osobě se vrátili o téměř osmdesát let nazpět a v uniformách z 2. světové války představili unikátní dobový koncert. Sklidili bouřlivý potlesk.

Jedním z vrcholů Dne ve vzduchu by mělo v neděli být očekávané akrobatické vystoupení mistra světa Red Bull Air Race 2018 Martina Šonky nebo vystoupení české akrobatické letky The Flying Bulls Aerobatics Team. Piloti, kteří jsou často označováni jako vzdušní akrobaté, jsou ve světě známí svojí precizností a dokonalou souhrou.