Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Přešticích měří kvalitu vzduchu. Když je špatný, přijde lidem SMS

  15:53
Radnice v Přešticích na Plzeňsku nainstalovala ve městě a v přilehlých obcích čtyři stanice na měření kvality ovzduší. Pokud čidla zaznamenají překročený limit prachových částic, přijde občanům zpráva do mobilu.

Hustá doprava vedená středem města stojí za zvýšeným znečištěním ovzduší v Přešticích na Plzeňsku. (20. 10. 2021) | foto: Petr Eret, MF DNES

„V místě je překročený limit množství prachových částic v ovzduší. Doporučujeme nevycházet a nevětrat.“ Zprávy podobného typu by měly lidem z Přeštic a z přilehlých obcí přicházet do mobilu ve chvíli, kdy se kvalita ovzduší zhorší.

To je informace zajímavá pro všechny a mimořádně důležitá například pro astmatiky. Město se jako jediné v Plzeňském kraji stalo součástí projektu Agdata City a poskytuje občanům aktuální data o kvalitě ovzduší.

„Ve městě a okolí jsme nechali instalovat čtyři stanice na měření kvality ovzduší. Dvě jsou v Přešticích, po jedné v našich přilehlých obcích Skočice a Žerovice,“ uvedl místostarosta Přeštic Marek Krivda.

Data už mohou lidé pravidelně kontrolovat na webu města. Systém varování formou SMS by měl podle místostarosty fungovat do konce roku.

Třeba 18. října stanice číslo 2 v Přešticích hlásila u pevných částic o velikosti do 2,5 mikrogramu (mcg) označovaných jako PM 2,5 hodnotu 18 mcg na krychlový metr. U toho byla oranžová páska značící vyhovující ovzduší, což je druhá nejhorší hodnota z čtyřbodové škály.

Od 25 mcg už by bylo ovzduší nevyhovující. Zdrojem tohoto takzvaného polétavého prachu je například spalování ropy, uhlí nebo dřeva, tedy automobilová doprava nebo vytápění budov.

„Jedno čidlo je u silnice první třídy, druhé je u městské knihovny. To aby lidé viděli, jak rozdílná je kvalita ovzduší v určité vzdálenosti od silnice,“ líčí místostarosta.

V malých obcích - Žerovicích a Skočicích, budou mít podle Krivdy zase lidé zpětnou vazbu hlavně v zimě, kdy uvidí, co se stane, když v pět hodin večer všichni zatopí uhlím nebo něčím, co má ještě horší vliv na kvalitu ovzduší. „Zaznamenají, že prachové částice dramaticky stoupají. Možná si uvědomí, jak moc jejich chování ovlivňuje jejich zdraví,“ míní Krivda.

Jedno čidlo u silnice, druhé u knihovny

Ti, kteří se bojí o své zdraví, mohou pak podle místostarosty tlačit na ty, kteří topí něčím nevhodným, třeba PET lahvemi.

Podle Miroslava Šuty z neziskové organizace Centrum pro životní prostředí a zdraví je Česká republika stále pozadu, protože lidé tu dosud podceňují vliv kvality ovzduší na zdraví.

„Lidé měli po změně v 90. letech minulého století pocit, že problém se vyřešil a většina z nich si hodnot týkajících se kvality ovzduší všímá až ve chvíli smogových situací,“ připomněl Šuta.

Je to podle něj dáno i tím, že většina měřicích stanic v České republice třeba u prachových částic PM 2,5 limity nepřekračuje. „Ale je to proto, že limity byly stanovené před více než 10 lety politiky tak, aby byly splnitelné. U jemného prachu PM 2,5 by celoroční koncentrace neměla být vyšší než 20, ale podle světové zdravotnické organizace by neměla být vyšší než 5,“ popsal Šuta.

Pro srovnání: na stanici Českého hydrometeorologického ústavu Plzeň-střed dosahovaly od 20 do 23 hodin takzvané tříhodinové klouzavé průměry 18. října hodnoty 29 mcg/m³, následně to bylo 29,3 a 30.

Bezemisní zóny kolem škol

„Protože v létě se tam objevují hodnoty 8 a méně, vše se zprůměruje a limit se splní. Ale z hlediska zdraví to představuje problém, protože na komplikace způsobené nekvalitou ovzduší umírá v Česku kolem 10 tisíc lidí ročně,“ vysvětlil Šuta.

A proč se Přeštice rozhodly lidem fakta o kvalitě ovzduší zpřístupnit? „My jako město nejsme původcem, ale pasivním příjemcem prachových částic a není jediný důvod, proč hodnoty lidem tajit,“ uvedl Krivda, podle kterého radnice dělá vše pro to, aby dopravu z města dostala.

„Spolupracujeme například dlouhodobě s Ředitelstvím silnic a dálnic, které se chystá budovat obchvat Přeštic,“ připomíná místostarosta.

Šuta za tento přístup město chválí, ale upozorňuje, že jsou i další cesty, jak ovzduší ve městech zlepšit.

„V zahraničí vznikají bezemisní zóny kolem škol, kam je omezený vjezd, protože když se tam navalí auta, zhorší se dětem kvalita ovzduší. Svého času jsme Plzni navrhovali bezemisní zónu po vzoru Německa, kde je ve více než 50 městech. Zatím ale není ani jediná. Když ji zavedli v Londýně, snížilo se během jednoho roku znečištění u školy o víc než čtvrtinu. To bylo pro děti, které mají citlivější organismus, hodně přínosné. Navíc se tam děti naučily chodit do školy pěšky nebo na kole, protože kolem škol vznikly cyklostezky a bezpečné zóny,“ uvedl Šuta.

Za čtyři měřicí stanice, které monitorují vedle prachových částic i třeba oxid siřičitý a oxid dusičitý, zaplatí město ročně 198 tisíc korun.

„Projekt Agdata City od svého vzniku v létě loňského roku využívá již více než 30 českých samospráv a 250 tisíc obyvatel,“ říká Jiří Musil, spoluzakladatel firmy CEO Agdata, která vznikla v roce 2016 a loni se zaměřila i na měření kvality ovzduší ve městech.

Podle studie specializované švýcarské společnosti IQAir patří česká města v rámci Evropy mezi nejhůře postižená škodlivými částicemi PM 2,5.

  • Nejčtenější

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Fiorentina 0:0, domácí hlavně bránili, i tak dál drží šanci na semifinále

11. dubna 2024  17:28,  aktualizováno  20:42

Plzeňští fotbalisté uhráli v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy proti italské Fiorentině cennou...

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Koubek: Jásot po zápase? To kvůli koeficientu. V odvetě chceme hrát stejně

11. dubna 2024  22:08

Vteřinu po skončení zápasu mu ruce vylétly nad hlavu, pak si zapumpoval zaťatou pěstí. Až to...

Ubodal spící přítelkyni. Za úkladnou vraždu stráví senior za mřížemi 14 let

16. dubna 2024  12:12

Šestašedesátiletý Ladislav Ubl si za vraždu přítelkyně definitivně odsedí 14 let. Vrchní soud v...

Práce bez smlouvy, špinavá ubytovna. Ukrajinci v kraji otročí, říká analýza

16. dubna 2024  10:02

Uprchlíky z Ukrajiny některé pracovní agentury zneužívají jako novodobé otroky. Přispívá k tomu...

Dal pěstí cizinci, ten se praštil do hlavy a zemřel. Recidivista dostal 7,5 roku

15. dubna 2024  15:22

Na sedm a půl roku poslal soud do vězení za loňskou smrt Ukrajince v centru Plzně Ondřeje Hlaváče....

Plzeň krok od finále. Musíme být spokojení, ale zároveň pokorní, říká kouč

15. dubna 2024  12:15

Jedno vítězství dělí házenkáře Talent týmu Plzeňského kraje od jubilejního desátého postupu do...

Advantage Consulting, s.r.o.
TESTER VÝROBKŮ (25 - 33 000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 25 000 - 33 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...