Uzavřený kulturní dům Peklo v Plzni (29. dubna 2020)

Uzavřený kulturní dům Peklo v Plzni (29. dubna 2020) | foto: Petr Eret, MF DNES

Chátrající kulturní dům Peklo bude na prodej za desetinu odhadní ceny

  • 16
Plzeň se pokusí prodat chátrající kulturní dům Peklo, na jehož opravu nemá peníze. Zastupitelé rozhodli o tom, že město objekt nabídne v soutěži minimálně za 6,56 milionu korun, což je desetina odhadní ceny. Jednou z podmínek je, že nový majitel bude muset po dobu minimálně dvaceti let využívat velký sál na kulturní a společenské akce.

Podmínky prodeje schválili v pondělí zastupitelé Plzně. „Kupující se musí zavázat zajistit rekonstrukci objektu za účelem jeho následného užívání v souladu s kupní smlouvou. Stavbu musí do 30. června 2030 uvést do stavu způsobilého jejího užívání v souladu s platnými právními předpisy,“ uvedl radní pro ekonomiku David Šlouf.

Doplnil, že jednou z dalších podmínek je povinnost zachovat po dobu 20 let od kolaudace stavby velký sál s převažujícím celoročním využitím pro kulturní a společenské akce. „Splnění tohoto požadavku se bude pololetně vyhodnocovat,“ doplnil Šlouf.

Ve smlouvě bude zakotvena také podmínka, že do 31. března 2042 v objektu nesmí kupující poskytovat ubytovací služby s výjimkou provozování hotelu nebo penzionu, poskytovat erotické služby, prodávat použité zboží, prodávat zbraně, střelivo a munici, provozovat tržnici, tržiště či zastavárnu.

Pokud kupec některou z podmínek nesplní, hrozí mu pokuty upřesněné ve smlouvě.

Město Plzeň na rekonstrukci objektu nemá peníze. Podle odhadů by bylo zapotřebí přes půl miliardy korun. Zástupci města koncem loňského roku požádali vedení Krajského úřadu Plzeňského kraje o stanovisko, zda by měl pro objekt využití a mohl se na obnově podílet. Tato varianta padla.

Peklo je ve špatném technickém stavu. Když se na jaře 2018 začalo s jeho částečnou rekonstrukcí, zjistilo se, že nad velkým sálem je poškozený strop a krov je napadený dřevokaznými houbami. Objekt byl kvůli havarijnímu stavu uzavřen. Jeho stav zhoršuje také vzlínající vlhkost.

Podle znaleckého posudku z loňského roku je cena objektu 65,6 milionu korun.  Kulturní dům je památkově chráněný, veškeré stavební práce budou proto probíhat pod dohledem památkářů.

Peklo patří mezi nejvýznamnější kulturní objekty v Plzni. Počátek stavby se datuje do roku 1894, velký sál v neorenesančním slohu byl přistavěn v letech 1905 až 1907.