Snímek ze zasedání zastupitelstva Plzeňského kraje.

Snímek ze zasedání zastupitelstva Plzeňského kraje. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Z krajského úřadu zmizeli tři zástupci ředitele. Funkce byly zbytečné

  • 4
Z vedení Krajského úřadu Plzeňského kraje zmizeli tři vlivní zástupci ředitele hejtmanství Jiřího Leščinského. Ukázalo se, že tři dobře placené politické posty, které sociální demokraté před několika lety uměle vytvořili, byly zbytečné.

Tři zástupci ředitele krajského úřadu se před lety znenadání objevili z vůle nové krajské vlády, ačkoliv k tomu chyběl praktický důvod. Nastoupili do nově vytvořených funkcí a socialisté, kteří vedení kraje převzali, tvrdili, že takhle zlepší chod úřadu.

Letos ve struktuře úřadu už žádný zástupce ředitele není a chodu instituce to zřejmě neublížilo. Možná spíš naopak - a navíc hejtmanství ušetřilo desítky tisíc na manažerských platech. Vedení kraje tak dokázalo, že vytvoření v podstatě politických postů byl omyl.

Opozice v tom vidí potvrzení svých argumentů, že radní prosadili funkce pro lidi, kteří pro ně měli hlídat ředitele úřadu a prosazovat na hejtmanství jejich zájmy.

Jako první z někdejších zástupců ředitele z úřadu zmizel Václav Váchal, který měl mít na starost problematiku vnitřní správy instituce. Toho si s sebou na ministerstvo vnitra odvedl bývalý hejtman Milan Chovanec po tom, co nastoupil do vlády. Náhradu vedení kraje nehledalo.

Jako druhý se s úřadem rozloučil Bohuslav Borovanský, což byl zástupce pro záležitosti samosprávy a služeb veřejnosti. Radní mu na přechodnou dobu vymysleli náhradní pozici koordinátora přípravy nového ekonomického systému pro krajské instituce. Drahý projekt za desítky milionů, jehož přínos byl nanejvýš sporný, se ale radním rozležel v hlavě a dali jej k ledu. Borovanský na úřadu skončil.

Jako poslední ze zástupců zůstal Martin Zaoral, který měl dohlížet na ekonomické záležitosti. Ani ten už ale letos funkci ve vedení úřadu nemá a přešel do role hlavního analytika.

Nynější hejtman Václav Šlajs z ČSSD tvrdí, že funkce přestaly existovat z rozhodnutí ředitele úřadu. „Pan ředitel to tak chtěl a já jsem to akceptoval. Já mu do řízení úřadu nevstupuju, ani mi to nepřísluší. Politicky jsme to neřešili a rada se k tomu nevyjadřovala,“ řekl hejtman.

Nicméně právě politici ČSSD instalování zástupců po převzetí otěží na hejtmanství v roce 2008 prosadili a nebylo to z iniciativy ředitele. Tehdy radní do řízení úřadu vstoupili. Tvrdili, že zástupci budou slaďovat práci několika odborů a chod úřadu bude efektivnější.

Tyto pozice ani zákon o krajích nezná, řekl šéf opoziční ODS

„Kdysi jsem sdílel podobný názor,“ připouští Šlajs. A potvrzuje, že jeho spolustraníci funkce zástupců požadovali. „Když nastupuje nová garnitura, tak trochu tápe. Chtěla mít nějaké koordinátory. Já u toho tehdy nebyl,“ konstatoval.

A kdo nyní místo někdejších zástupců dbá na spolupráci mezi úředníky? „To, co potřebujeme zkoordinovat, si koordinujeme sami,“ tvrdí Šlajs.

Šéf opozičního klubu ODS Vladislav Vilímec říká, že došlo na slova zastupitelů, kteří vytvoření funkcí kritizovali. „Potvrdilo se, že to byly zbytečné pozice, které ani zákon o krajích nezná. Myslím, že vznikly kvůli snaze politicky kontrolovat ředitele úřadu,“ prohlásil Vilímec.

Ten v minulosti upozorňoval, že uměle vytvořené funkce mohly vést ke kompetenčním sporům. I hejtman Václav Šlajs před časem připustil, že zástupci sebrali řediteli část jeho kompetencí, které by se mu měly vrátit.