ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Podřežu vás, hrozil ženě a údajnému milenci. Muže soudí za přípravu vraždy

  • 1
Krajský soud v Plzni začal projednávat případ Martina M. z Plzeňska, který je obžalovaný z přípravy vraždy. Podle spisu se loni v listopadu vypravil se šesti noži za svojí manželkou do nemocnice, kde pracuje jako zdravotní sestra. Domníval se totiž, že je mu nevěrná s kolegou. Podle obžaloby chtěl zabít ji i jejího údajného milence.

Podle zjištění vyšetřovatelů se devětatřicetiletý Martin M. tehdy nejprve pohádal se svojí o rok mladší manželkou. Pak ji fyzicky napadl. Důvodem byla domněnka, že je mu zdravotní sestra nevěrná s kolegou z plzeňské fakultní nemocnice. 

Žena po rozepři odjela na noční směnu. Podle spisu jí pak manžel několikrát telefonoval, a když se dozvěděl, že zrovna slouží s údajným milencem, rozzuřilo ho to. Dožadoval se, aby okamžitě přišla domů. Když to žena odmítla, řekl jí, že ji i zmíněného muže zabije. 

Večer vypil několik piv, vyzbrojil se šesti noži, nechal doma bez dozoru šestiletého syna a na kole se vypravil do sedm kilometrů vzdálené nemocnice. 

„Cestou ženě opakovaně telefonoval, kdy jí důrazně sděloval, že ji i jejího milence zbaví života. Že je podřeže, rozmlátí jim hlavy, vykuchá je, stáhne je z kůže, rozstřílí je a podobně,“ stojí v obžalobě. 

Žena dostala strach a zavolala policii. Muži zákona jejího partnera zadrželi na nemocniční chodbě ještě před tím, než vražedný plán stačil uskutečnit. Nadýchal 1,14 promile alkoholu. 

Styděl jsem se kontaktovat psychologa, řekl muž

„Šlo o zkrat a afekt, nechtěl jsem nikomu ublížit. Chtěl jsem je jenom vystrašit,“ řekl v přípravném řízení muž. Dodal, že se za své jednání stydí.

Nedokázal ale odpovědět na otázku, proč si s sebou vzal šest nožů. „Nikdy jsem neměl stavy, že bych si nedokázal vysvětlit své jednání. Již dříve jsem chtěl kontaktovat psychologa, ale styděl jsem se,“ vysvětlil Martin M. Jeho žena tvrdí, že žádný románek s nikým neměla.

Trestní stíhání obžalovaného je vedeno na svobodě. Podle znalců v době činu netrpěl žádnou duševní poruchou a byl schopen rozpoznat nebezpečnost svého jednání a své jednání ovládat. Pro společnost není nebezpečný, za přípravu vraždy mu ale hrozí až dvacet let vězení. 

Verdikt v případu zatím nepadl, hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků.