Jednu ze strážovských krajek ukazuje kurátorka výstavy Ivana Sieberová.

Jednu ze strážovských krajek ukazuje kurátorka výstavy Ivana Sieberová. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Strážovská krajkářská škola slaví 120 let, příští rok vznikne muzeum

  • 0
Městečko Strážov na Klatovsku proslavily krajky, jejichž tradice sahá až do 18. století a právě letos slaví 120 let od založení tamní krajkářská škola. V příštím roce by mohlo v městečku vzniknout muzeum.

„V současnosti připravujeme projektovou dokumentaci na přestavbu radnice, kde bychom expozici rádi vybudovali. Její hlavní část bude věnována právě krajce. S otevřením se počítá v roce 2017,“ prozradil týdeníku 5plus2 starosta Strážova Josef Rousek.

Strážovská krajka.

V letošním roce uplyne 120 let od založení místní krajkářské školy, která fungovala až do roku 1961. V srpnu se k této příležitosti konala výstava v klatovském muzeu, na září jsou přímo ve Strážově připraveny další dvě. Jedna už je k vidění v budově bývalé spořitelny, druhá své první návštěvníky přivítá během pouti 10. září.

„Objížděla jsem okolí Strážova a chodila po tamních chalupách, kde žily babičky, které se paličkování věnovaly. Některé krajky už jsou nenávratně ztraceny, jiné se ale podařilo zachovat. Některé z nich jsou k vidění na výstavě,“ uvedla Jitka Jiříková, která připravuje expozici pro obě výstavy i pro nově vznikající muzeum.

Paličkování bylo v minulosti výrazným zdrojem obživy místních obyvatel. Nejen žen, ale také mužů, kteří pomáhali především v zimních měsících, kdy nebyla práce na poli.

„Vyhlášená byla místní tylová krajka, která se vyznačovala jemností. Krajkářky pro ni hledaly inspiraci v přírodě. Hodně ceněna byla v celém Rakousku-Uhersku. Jezdili si pro ni i lidé z daleka,“ dodává Jitka Jiříková.

Úroveň výroby se prý nijak nezhoršila ani na začátku 20. století. Pokud se strážovská krajka objevila na nějaké soutěži, vždy se setkala s velkým úspěchem a získala řadu ocenění.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

„Je to velká zásluha učitelky Barbory Dragounové, která byla velmi svědomitá a krajkářské umění zde hodně pozvedla. Podařilo se nám najít její kresby, které pocházejí z roku 1896,“ konstatuje Jiříková.

Staré umění ale není ve Strážově zapomenuté ani v současnosti. Naopak, je stále živé. „Od roku 1990 funguje při místní škole kroužek paličkování. U jeho zrodu stála Božena Bláhová. Já jej vedu od roku 1997,“ říká Jiříková.

Kurzu se účastní děvčata od druhé třídy. A zájem je poměrně velký. „Vloni na něj bylo zapsáno třicet dětí, z toho šestnáct pokročilých,“ dodává.

Vznik strážovské krajkářské školy iniciovala Národní jednota pošumavská, spolek na podporu hospodářského i kulturního života českých menšin ve smíšených oblastech.

„Nápad přinesly dvě pražské učitelky ručních prací, které jezdily po českém venkově a zjišťovaly, kde jsou jaké tradice v paličkování, a v některých místech se zasloužily o založení škol,“ vysvětluje kurátorka výstavy v klatovském muzeu Dr. Hostaše Ivana Sieberová.

,