Kvůli ukradenému kabelu museli do práce vyrazit výpravčí. Ilustrační snímek

Kvůli ukradenému kabelu museli do práce vyrazit výpravčí. Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Ukradený kabel na hodiny paralyzoval vlaky mezi Plzní a Chebem

  • 48
Zloději bažící po kovech na půl dne ochromili železniční spojení Plzně a Chebu. Kvůli ukradenému kabelu dálkového ovládání museli ve čtvrtek ráno do práce pohotovostní výpravčí. Podobný problém tu přitom byl i v pondělí.

Zhruba od 4:00 se pracovalo na odstranění poruchy na trati mezi zastávkami Plzeň - Křimice a Lipová u Chebu. Automatizovaný systém museli narychlo nahradit povolaní výpravčí, provoz na železniční trati byl obnoven po 14. hodině.

"Jenom náklady na dnešní provizorní opravu, to znamená práce a materiál, jsou kolem 70 tisíc korun," uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla s tím, že je třeba ještě připočítat náklady na zajištění náhradní autobusové dopravy a obsazení stanic výpravčími.

V budoucnu navíc bude podle něho potřeba vyměnit poškozený optický kabel, který byl napojován hned na několika místech, na delším úseku na trati Plzeň - Cheb. "To si vyžádá dalších 150 až 300 tisíc korun," doplnil Halla.

Přibližně dvě desítky vlaků mezi Plzní a Chebem musely být zrušeny nebo zkráceny a zastoupeny náhradními autobusy.Těsně po sedmé hodině ráno se podařilo obnovit přímé spojení mezi Chebem a Mariánskými Lázněmi. Po 14. hodině pak byl provoz obnoven v celém rozsahu.

Je to přitom teprve tři dny, co byl ochromen stejný úsek trati. V pondělí ovšem za výpadek nemohli zloději, ale zkrat (o pondělní výluce čtěte tady).

,